Het beste voor iedereen: klinische schrijfstijl vraagt om enige nuance van de lezer

8 september 2022
Leestijd: 3 min.
, ,
het-beste-voor-iedereen-erik-rozing_header

Titel: Het beste voor iedereen
Auteur: Erik Rozing
Uitgeverij:
Meulenhoff
Genre: Literatuur
Bladzijdes:
352
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-90-290-9197-8

Het beste voor iedereen van Erik Rozing volgt het turbulente leven van Stella. Na een onveilige jeugd, verschillende opnames en therapieën van professionals in de geestelijke gezondheidszorg, heeft ze besloten om uit het leven te stappen. Dit is niet alleen voor haarzelf, maar ook voor iedereen om haar heen het beste, vindt Stella. Voordat de ‘zelfeuthanasie’ zich voltrekt, wil de jonge vrouw iets achterlaten op deze wereld. Ze komt in contact met filmmaker Milou die een onderwerp zoekt voor haar afstudeerproject. In borderlinepatiënte Stella ziet Milou een interessant verhaal. Om haar leven goed in beeld te brengen, wil ze dieper in Stella’s leven graven. Zo vindt Milou het van belang om Stella’s ouders te interviewen en zoekt ze contact met psychiater Erik. Het filmproject vordert traag, en Milou stuit op veel weerstand wanneer Stella opnieuw geconfronteerd wordt met de demonen uit haar verleden.    

Heftige scenes

In zijn tweede boek schrijft Rozing (een pseudoniem) wederom over Stella die in zijn debuut De psychiater en het meisje al een hoofdrol vervulde. Daarnaast keert psychiater Erik terug. Gezien zijn verleden met Stella, schrikt hij van het bericht dat ze stichting de Einder heeft ingeschakeld om haar zelfeuthanasie te realiseren. Hij vindt niet dat Stella is uitbehandeld, en stelt dat haar stoornis haar naar de dood drijft; een levensbeëindiging is niet wat ze écht wil. Gedurende de plot krijgt de lezer heftige scenes voorgeschoteld die goed duidelijk maken wat Stella in haar jonge leven allemaal heeft moeten doorstaan. Haar mentale problemen worden uitvoerig beschreven, en je merkt dat Rozing – die zelf werkzaam is als psychiater – weet waar hij over schrijft. Behalve Stella laat Rozing ook Milou, psychiater Erik en Stella’s vader aan het woord komen. Dit is een fijne afwisseling, want de verhaallijnen van Stella zijn impulsief, fantasierijk en de verschillende stemmingen volgen elkaar in rap tempo op.

Nuance aanbrengen in Het beste voor iedereen

Deze afwisseling in vertelperspectieven voorkomt echter niet dat Het beste voor iedereen bijzonder rommelig in elkaar zit. De dialogen zijn vormgegeven zonder aanhalingstekens, wat de verwarring vergroot. Rozing schrijft klinisch en de passages over psychiater Eriks gevoelens voor zijn ex-patiënte neigen naar melodrama. Het boek bevat daarnaast enkele bijverhalen, waaronder Stella’s vader tijd in het leger en de relatieproblemen van Edgar en Aisha. Veel voegen ze niet toe aan de overkoepelende plot. Milou’s filmproject kabbelt voort, en haar labiele band met Stella kent erg veel herhalingen. Hierdoor verdwijnt de spannende opbouw naar de ontknoping, die bovendien lang op zich laat wachten en zich in slechts een paar pagina’s voltrekt. Het perspectief van psychiater Erik is daarnaast overheersend. Dit komt omdat hij deskundig is en daardoor het meest betrouwbaar overkomt. In combinatie met de klinische stijl van schrijven, wordt de lezer een kant opgeduwd als het om de mentale problemen van Stella gaat. Ongelukkig is tevens de manier waarop de psychisch instabiele Stella als ‘verleider’ wordt neergezet. Iemand tegen wie psychiater Erik geen weerstand kan bieden. Enige nuance vanuit de lezer tijdens het lezen van dit boek, is dan ook beslist het beste voor iedereen.


📖 Ook lezen? Koop hier Het beste voor iedereen of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Het beste voor iedereen
2
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.