Ikigai: theoretisch zelfhulpboek over het belang van het hebben van een doel om voor te leven

28 augustus 2023
Leestijd: 3 min.
, ,
ikigai-francesc-miralles-hector-garcia_header

Titel: Ikigai. Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven
Originele titel:
Ikigai, Los secretos de Japón para una vida larga y feliz
Auteur:
Francesc Miralles, Héctor García
Uitgeverij:
Boekerij
Vertaling: Jacqueline Visscher
Genre:
Non-fictie, zelfhulp
Bladzijdes:
191
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-225-7845-2

Lang en gelukkig leven, wie wil dit nu niet? Hoewel de levensverwachting stijgt dankzij medische doorbraken, verbeterde levensomstandigheden en toegankelijke kennis over gezond leven, lijkt een gelukkig leven in dit digitale tijdperk soms ver weg. Toch zijn er op de wereld maar liefst vijf zogenoemde ‘Blue Zones’: plekken waar mensen gezond en gelukkig oud worden. Het Japanse eiland Okinawa valt binnen zo’n Blue Zone. In het dorpje Ogimi leven zelfs de oudste honderdjarigen ter wereld. De plek wordt dan ook niet voor niets ‘het dorp van de honderdjarigen’ genoemd. Ligt het aan Okinawa dat de mensen er zo oud worden? Of is iets anders hier verantwoordelijk voor? Francesc Miralles (Wabi-sabi) en Héctor García gingen op onderzoek uit en stuitten daarbij op een eeuwenoude Japanse levensfilosofie die alle inwoners op Okinawa met elkaar gemeen hebben: Ikigai.

Je motiverende kracht ontdekken

‘Ikigai’ (生き甲斐) is een samenstelling van de woorden ‘iki’ (生き) dat ‘leven’ betekent en ‘kai’ (甲斐) dat zich laat vertalen als ‘waarde’. Samengevoegd komt dit neer op ‘een reden van bestaan’. In het boek trekken Miralles en García dit door naar de motiverende kracht die je diep vanbinnen voelt om te leven volgens een bepaald doel of roeping. Dit betekent in eerste instantie het vinden van een baan die je leuk vindt, die de wereld iets te bieden heeft, waar je voor betaald wordt en die zo goed bij je kwaliteiten past, dat je het werk je hele leven vol zou kunnen houden. Maar ikigai kan zich voor jou ook openbaren in hobby’s of talenten. Zo kunnen koken en schilderen ikigai zijn, ook al doe je er professioneel gezien niets mee. Het Japanse concept heeft overlap met de Westerse logotherapie. Deze door Viktor Frankl ontwikkelde psychotherapie richt zich op zingeving, doelgerichtheid en helpt mensen weer betekenis te geven aan hun leven. Door je bezig te houden met je ikigai leef je met passie. En omdat het je niet opgedrongen kan worden, ben je altijd bezig met precies datgene wat je zelf uit het leven wil halen.

Ikigai is toegankelijk maar mist een praktische inslag

Miralles en García leggen in toegankelijke taal uit wat ikigai inhoudt en waarom het zo belangrijk is om een passie, een doel, in het leven te hebben. Het boek schetst het dagelijks leven van enkele honderdplussers op Okinawa en hun lijfspreuken:

‘Elke dag zeg ik tegen mezelf: “Het wordt vandaag een mooie dag, vol energie en gezondheid.” Boordevol.’

– Optimistische spreuk van een honderdjarige in Ogimi

Ikigai vertelt hoe je een ‘flow’ ontwikkelt om zo een optimale ervaring uit je werk of hobby te halen en beschrijft het belang van veerkracht. Daarnaast zit Ikigai vol gezondheidstips. Van oefeningen om in beweging te blijven tot een Ikigai-dieet. De handvatten die het boek de lezer biedt, zijn voornamelijk bedoeld om je mindset te veranderen. Hierdoor mist het een meer praktische inslag. Zeker als je niet goed weet wat je met je leven wil en op zoek bent naar je ikigai, kan het nut van de tips die de auteurs in dit boek geven je ontgaan. Niet zo gek dus dat Miralles en García Vind je Ikigai ontwikkelden, een praktisch handboek over dit concept. Ikigai is een meer theoretisch boek dat een mooie kennismaking met ikigai biedt. De verhalen van de hoogbejaarde Japanners zijn zowel motiverend als zeer aandoenlijk wat de lezer zonder twijfel aanzet tot zelfreflectie.


📖 Ook lezen? Koop hier Ikigai of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Ikigai
3
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.