De kleuren van de zee: hartverwarmend zomers coming-of-age verhaal vol kleurrijke personages

24 augustus 2023
Leestijd: 3 min.
, ,
de-kleuren-van-de-zee-miriam-bruijstens_header

Titel: De kleuren van de zee
Auteur:
Miriam Bruijstens
Uitgeverij:
Van Goor
Genre: Young Adult
Bladzijdes:
272
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-90-003-8897-4

Hannah ziet haar droom werkelijkheid worden als ze met haar ouders verhuist naar een vuurtoren bij een rustig dorpje aan zee. Tot haar laatste jaar op de nieuwe middelbare school begint, kan Hannah rekenen op een lange, lome zomer die in het teken staat van het vertrouwd raken met haar nieuwe woonplaats. Tijdens een van haar eerste wandelingen op het strand ontmoet Hannah een hechte groep vrienden die vaak bij elkaar komt rond het kampvuur. Dankzij een liefdevolle ontvangst wordt Hannah op haar gemak gesteld om eerlijk te zijn over haar ADHD en het feit dat ze drie ouders heeft. Tot haar verbazing blijkt de groep uit allemaal kleurrijke personen te bestaan. De kleuren van de zee van Miriam Bruijstens verkent Hannahs zomer met haar nieuwe vrienden waarin spannende uitjes worden afgewisseld met diepzinnige gesprekken over coming-of-age thema’s.

Positieve en warme sfeer

Het boek neemt de tijd om ieder personage in te kleuren. Zo leert de lezer Ravi kennen die non-binair is, volg je queer koppel Sam en Emma, de aan een rolstoel gekluisterde Nathan, de lieve Thomas met een maatje meer en Dot die thuis te maken heeft met zeer strenge ouders. Ondanks hun individuele problemen, heerst in het verhaal een positieve en warme sfeer wanneer de tieners samen zijn. Hiken over de kliffen, het nachtelijk zwemmen in zee, feestjes in de lokale club en een kampeertrip versterken dit knusse gevoel dat Heartstopper ook weet op te roepen. Wanneer Hannah meer voor een van haar vrienden begint te voelen, beschrijft Bruijstens gedetailleerd haar verwarrende gevoelens. Op empathische wijze wordt de lezer meegenomen in de zoektocht naar wat deze emoties betekenen waarbij onderwerpen als seksualiteit en identiteit worden uitgediept.

De kleuren van de zee is een hartverwarmend zomers verhaal

Behalve vriendschap, liefde en identiteit speelt familie een grote rol in het verhaal. Halverwege het boek wordt Hannahs vakantieplezier overschaduwd door een nieuwe aanval van haar moeder, die aan MS lijdt. Het is verfrissend om te lezen hoe de gezinsleden elkaar steunen en hoe goed Hannah het met zus Imogen kan vinden. Hoewel Bruijstens overtuigend schrijft, lijken de gebeurtenissen in De kleuren van de zee soms te mooi om waar te zijn. Hierin schuilt tevens de kracht: tieners laten zien hoe het óók kan. Dat verwarrende gevoelens en onzekerheden horen bij het volwassen worden. En dat jezelf openstellen naar anderen kan leiden tot de mooiste vriendschappen en relaties. De doordachte wijze waarop Hannah haar nieuwe omgeving omschrijft, geldt zeker ook voor mensen:

‘Voordat ik aan de kust woonde, dacht ik dat zeeën altijd grijs of blauw waren, of zwart als het nacht is, maar inmiddels weet ik dat een zee vele kleuren kan hebben.’

De kleuren van de zee is een hartverwarmend zomers verhaal waarin iedereen, ook de lezer, zichzelf kan en mag zijn.


📖 Ook lezen? Koop hier De kleuren van de zee of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: De kleuren van de zee
4
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.