Het intieme leven: ontpoppen uit een cocon van weelde en politieke correctheid

21 augustus 2023
Leestijd: 4 min.
, ,
het-intieme-leven-niccolo-ammaniti_header

Titel: Het intieme leven
Originele titel:
La vita intima
Auteur:
Niccolò Ammaniti
Uitgeverij:
Lebowski Publishers
Vertaling: Etta Maris
Genre:
Literatuur
Bladzijdes:
336
Uitvoering:
e-book
ISBN:
978-90-488-6836-0
*In ruil voor een eerlijke recensie heb ik via Hebban een recensie-exemplaar ontvangen van de uitgeverij

Deze recensie verscheen eerder op Hebban

Het intieme leven van Niccolò Ammaniti beschrijft een week uit het leven van de mooie Maria Cristina Palma die een ogenschijnlijk droomleven leidt. Als vrouw van de Italiaanse premier Domenico Mascagni is haar leven gedrenkt in luxe. Ze vult haar dagen met het bezoeken van beautysalons, winkelen, trainen met de beste personal trainers en aanwezig zijn op exclusieve feestjes waar ze steevast jaloerse blikken krijgt toegeworpen. In het prachtige appartement is altijd personeel in de buurt om zo veel mogelijk taken van Maria Cristina over te nemen. Zo zorgt ze slechts in deeltijd voor haar dochtertje Irene, beheert haar trouwe assistent Caterina haar agenda en staan haar socialmedia-accounts onder streng toezicht van de geheimzinnige Bruco. Wanneer Maria Cristina plotseling jeugdvriend Nicola Sarti tegen het lijf loopt, komt haar leven door een lang vergeten filmpje volledig op z’n kop te staan.

Verstikkende politieke bubbel

Gedreven door de angst om gechanteerd te worden en haar voornemen om het politieke plan van haar man te redden, houdt Maria Cristina contact met Nicola die zelf inmiddels ook rijk en succesvol is. Herinneringen aan de tragische dood van haar ouders, haar broertje Alessio en haar vorige man, schrijver Andrea Cerri, komen bovendrijven wanneer ze samen met Nicola terugdenkt aan de zinderende boottocht van twintig jaar geleden. Naarmate Ammaniti deze ingrijpende verliezen diepgaander beschrijft, leert de lezer begrijpen hoe Maria Cristina zich staande weet te houden in de veilige, maar verstikkende politieke bubbel waar ze tegenwoordig in leeft. Desondanks wordt die façade steeds onhoudbaarder, waardoor haar transformatie onvermijdelijk is. Voor de ogen van de lezer ontpopt de zwijgzame en meegaande Maria Cristina zich vanuit haar beschermende cocon van weelde en politieke correctheid langzaamaan tot zelfverzekerde en weloverwogen ‘first lady’ van Italië.

Verlangen naar vrijheid

Ammaniti is schrijver, scenarist en filmregisseur en debuteerde in 1994 met Kieuwen waarna nog veel romans volgden. Diverse werken werden verfilmd en met zijn roman Zo God het wil sleepte hij de Premio Strega in de wacht, een prestigieuze Italiaanse literatuurprijs. In Het intieme leven weet Ammaniti zich treffend in te leven in een vrouw die er genoeg van krijgt om alsmaar in de schaduw van haar succesvolle man te staan. Het politieke epicentrum van Italië is een door mannen gedomineerde wereld vol intriges en bedrieglijke personages met een zucht naar macht. Maria Cristina is het gekonkel, de wellustige en tegelijkertijd denigrerende blikken en de vele grenzen die worden overschreden zat, en verlangt naar vrijheid: ‘Je moet jouw waarheid, jouw intiemste waarheid, tevoorschijn halen om te laten zien dat je een onafhankelijk, zelfstandig denkend wezen bent’.

Het intieme leven is rommelig en realistisch

Het boek werkt toe naar een doorslaggevend interview. Om daar te belanden, krijgt de lezer een hoop rommelige plotwendingen voor de kiezen. De rustige stukken worden beeldend beschreven maar door de vele details lezen ze stroperig – al past dit wel bij de broeierige sfeer die onmiskenbaar in het boek hangt. Ammaniti’s psychologische duik in de mogelijke binnenwereld van een vrouw van een invloedrijke echtgenoot, intrigeert. De subtiele manier waarop Maria Cristina haar verleden gebruikt om haar huidige leven naar de hand zetten, is interessant om te volgen. Toch overheerst haar beperkte bewegingsvrijheid en de ondersteunende rol van andere mannen om te komen waar ze wil zijn. Daardoor is Het intieme leven geen ode aan al die ‘vrouwen van…’, maar wel een realistisch relaas over macht, schijn, misbruik en jezelf als vrouw hervinden in een mannenwereld die vrouwen stelselmatig onderschat.


📖 Ook lezen? Koop hier Het intieme leven of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Het intieme leven
3
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.