Wabi-sabi: hoopvolle roman waardeert de magie van kleine dingen

14 augustus 2023
Leestijd: 4 min.
, ,
wabi-sabi-francesc-miralles_header

Titel: Wabi-sabi
Originele titel:
Amor en minúscula; Wabi Sabi
Auteur:
Francesc Miralles
Uitgeverij:
Boekerij
Vertaling: Harmien Robroch
Genre:
Roman, magisch realisme
Bladzijdes:
432
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-94-225-8509-2

De 37-jarige Samuel werkt als docent Duitse literatuur aan de Universidad de Barcelona. Het is oudjaar, de tijd dat de eenzaamheid van zijn bestaan extra hard binnenkomt: ‘Het kostte me die avond moeite om in slaap te komen. (…) Ik wilde dat de hele schijnvertoning van kerst over was.’ Wanneer Samuel op de eerste dag van het nieuwe jaar in een sombere bui terugdenkt aan zijn moeilijke jeugd, zijn ex-vriendinnen en de lastige band met zijn zus, zit er plotseling een zwarte kat tegen zijn voordeur te krassen. Samuel besluit het uitgehongerde dier eten te geven waarna de kater, die hij Mishima noemt, hem niet meer verlaat. Door de komst van de kat ontmoet Samuel in Wabi-sabi van Francesc Miralles een aantal bijzondere mensen en beleeft samen met hen eigenaardige avonturen in het bruisende Barcelona. Avonturen die hem uiteindelijk naar het fascinerende Japan leiden.

Liefde en levensfilosofieën

Wabi-sabi – vernoemd naar een Japanse levensfilosofie die imperfectie en vergankelijkheid viert – bestaat uit twee delen. In Liefde in kleine letters leert Samuel via Mishima de lieve dierenarts Meritxell kennen. Vervolgens komt hij in contact met zijn teruggetrokken bovenbuurman Titus. Titus werkt als schrijver van zelfhulpboeken en gebruikt hiervoor een pseudoniem. Om gezondheidsredenen doet hij een beroep op Samuels literatuurkennis. Behalve Meritxell en Titus ontmoet Samuel de excentrieke natuurkundige Valdemar die onderzoek doet naar de maan, een cafégast die altijd op vaste tijden vertrekt en de mooie Gabriela – een vrouw met wie hij als kind vlug in aanraking kwam en die nu verliefde gevoelens bij hem aanwakkert. Het tweede deel Wabi-sabi speelt zich enkele jaren na Liefde in kleine letters af. Samuel is ouder en voornamelijk wijzer geworden waardoor hij meer openstaat voor het onbekende. Wanneer hij enkele ansichtkaarten van een mysterieuze afzender uit Kioto ontvangt, besluit Samuel naar Japan te reizen. Hier dompelt hij zich onder in de filosofie van wabi-sabi en doet opnieuw een handvol bijzondere ervaringen op.

Licht en poëtisch

De Spaanse auteur Miralles is voornamelijk bekend van de bestsellers Ikigai, Shinrin-yoku en Ganbatte die hij samen met Héctor García schreef. Ook in Wabi-sabi zitten veel lessen uit verschillende Japanse filosofieën. Titus fungeert als een soort wijze leermeester die Samuel meer dan eens de juiste richting uit weet te sturen: ‘Niets gebeurt zonder reden. (…) Als jij op dit moment die berichten krijgt, betekent het dat je er iets mee moet doen.’ In een lichte en poëtische schrijfstijl doorspekt Miralles de spirituele plot met levenslessen, overpeinzingen over lotsbestemming, de kracht van introspectie en het ontwikkelen van intuïtie. Naast thema’s als liefde, vriendschap en geluk legt Miralles de nadruk op Samuels passie voor (woord)kunst, (Duitse) literatuur en klassieke muziek. Door het verhaal heen weeft de auteur het werk van grote schrijvers als Goethe en Kafka op een manier waar menig literatuurliefhebber van zal genieten.

Hoop en magie in Wabi-sabi

Wabi-sabi gaat in het eerste deel meer de diepte in. In het tweede deel kiest Miralles voor een magisch realistische aanpak die doet denken aan de romans van Haruki Murakami. Het solo reizen en de eenzaamheid die de cultuurshock in Japan bij Samuel veroorzaakt, geven het verhaal dezelfde melancholische sfeer als in de werken van Murakami en Sofia Coppola’s film Lost in Translation aanwezig is. De personages die Samuel in Japan ontmoet worden minder uitgewerkt, het mysterie achter de ansichtkaarten boet in aan kracht. De losse eindjes dienen dan ook vooral ter ondersteuning van diens innerlijke groei. Wabi-sabi is een hoopvolle roman over de magie van de kleine dingen in het leven en een eenzame ziel die dankzij het maken van ondoorgrondelijke, maar dappere keuzes uiteindelijk zijn plek vindt in de wereld.


📖 Ook lezen? Koop hier Wabi-sabi of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Wabi-sabi
3.5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.