Ga als een rivier: emotionele coming-of-age roman brengt een ode aan de kracht van de natuur, vrouwen en moederschap

21 september 2023
Leestijd: 3 min.
,
ga-als-een-rivier-shelley-read_header

Titel: Ga als een rivier
Originele titel:
Go As a River
Auteur:
Shelley Read
Uitgeverij:
Luitingh-Sijthoff
Vertaling: Mieke Trouw-Luyckx
Genre:
Roman
Bladzijdes:
336
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-90-210-3699-1

Het conservatieve stadje Iola in Colorado maakt zich op voor het gure herfstseizoen. Op een van de eerste oktoberdagen van 1948 loopt de 17-jarige Victoria Nash door Main Street met de laatste perzikenoogst. Een reiziger houdt haar staande met de vraag waar hij het lokale pension kan vinden. Victoria is gegrepen door de open blik en gemoedelijke uitstraling van de jongen. Het blijkt Wilson Moon te zijn, een landloper die zijn woonplaats heeft verlaten en in Iola op zoek is naar werk. Net als het kruispunt waarop de twee elkaar ontmoeten, kondigt de toevallige ontmoeting met deze intrigerende voorbijganger een vertakking aan op het levenspad van Victoria. Het duurt niet lang voor ze voor een drastische keuze komt te staan. Een keus waarvoor ze haar voorspelbare leven, waarin ze zich dagelijks wegcijfert voor haar vader, broer Seth en oom Og, moet opzeggen om voor zichzelf te kiezen. Ga als een rivier van Shelley Read volgt Victoria tot diep in de ruige natuur van Colorado waar ze gedwongen wordt een nieuw bestaan op te bouwen.

Een emotioneel coming-of-age verhaal

Read bouwt dit emotionele coming-of-age verhaal in een rustig en gelijkmatig tempo op. Victoria’s familie kent hartverscheurende verliezen die gedetailleerd en invoelend worden beschreven. Te midden van dit verdriet wordt Victoria volwassen in een kil mannenhuishouden waar de rouw na jaren nog altijd vers over de gezinsleden heen ligt. Iedere dag maakt ze het eten klaar, werkt ze mee in de boomgaard en biedt ze een helpende hand bij de verkoop van de beroemde ‘Nash perziken’. Wanneer Wilson in haar leven komt, vormt hij het lichtpuntje in haar eenzame bestaan bij haar neerslachtige vader, gewelddadige broer en cynische oom die aan een rolstoel is gekluisterd. Al snel wordt duidelijk dat er voor Wilson geen plaats kan zijn in Victoria’s leven. Langzaam maar zeker schemert achter de idylle van het dorpje Iola de kortzichtigheid van de dorpelingen die de Indiaanse Wilson vanwege zijn afkomst weigeren te accepteren.

Ga als een rivier is een ode aan vrouwen en moederschap

Read slaagt erin om de lezer al vroeg in het verhaal een plottwist voor te schotelen die je vol in het hart raakt. De roman plukt hier de vruchten van: je blijft doorlezen en wordt als een zacht stromende rivier meegevoerd in het leven van Victoria. Ga als een rivier omspant ruim twintig jaar waarin Victoria zonder hulp van een moederfiguur eind jaren 40 van de vorige eeuw van jonge en naïeve tiener uitgroeit tot een sterke en onafhankelijke vrouw in de onstuimige jaren 70. Read weet de tijdsgeest goed te vangen en werkt daarnaast aandachtig verschillende bijpersonages uit, zoals de excentrieke Ruby-Alice die door iedereen om haar heen verkeerd begrepen wordt. Reads schrijfstijl is vlot, nauwgezet en poëtisch. De natuur neemt een centrale plaats in, waarbij de focus ligt op de boomgaard en de rivier de Gunnison. Behalve de prachtige, levendige beschrijvingen van het rustieke Iola, koppelt Read aan de natuur meermaals treffende symboliek:

‘We kunnen de momenten die ons maken tot wie we zijn niet kiezen alsof het de rijpste, mooiste perziken aan de tak zijn’.

Victoria draagt de verliezen uit het verleden dapper met zich mee en weet ze door de jaren heen om te buigen naar een vastbesloten levenskracht die ze in stand houdt met ontroerende rituelen en een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen. Ga als een rivier is een aangrijpend verhaal over familie, rouw, hoop, onvoorwaardelijke liefde, racisme, de kracht van de natuur, en is daarnaast een indringende ode aan vrouwen en moederschap.


📖 Ook lezen? Koop hier Ga als een rivier of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Ga als een rivier
5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.