Verdronken (Horrorland #2): kopje-onder in een griezelige draaikolk van tieneremoties

23 oktober 2023
Leestijd: 3 min.
, ,
verdronken-horrorland-2-k-r-alexander_header

Titel: Verdronken (Horrorland #2)
Originele titel: The Undrowned
Auteur: K.R. Alexander
Uitgeverij:
Kluitman
Vertaling: Linda Broeder
Genre: Horror, Jeugdliteratuur
Bladzijdes:
212
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-206-2382-6

Vroeger kon je heerlijk griezelen met de spannende Kippenvel-boeken. Inmiddels is Kluitman terug met de huiveringwekkende serie Horrorland die al uit negen boeken bestaat! Verdronken van K.R. Alexander is het tweede deel in deze reeks, die werd afgetrapt met Het poppenhuis. Tiener Samantha heeft geen fijne jeugd. Haar ouders ruziën dagelijks, met haar voorbeeldige zusje Jessica heeft ze niet veel en haar beste vriendin Rachel heeft haar laten stikken. Om met haar moeilijke gevoelens om te gaan, is ze op school uitgegroeid tot een verschrikkelijke pestkop. Zo pest ze Rachel op wrede manieren en zijn de meeste schoolgenoten bang voor haar. Het pesten loopt zelfs zo erg uit de hand, dat Samantha Rachel in het griezelige Lamont-meer duwt waarna ze niet meer boven water komt. Wanneer Rachel de volgende dag toch op school verschijnt, zint ze op wraak…

De nieuwe Rachel

Samantha komt al snel tot de ontdekking dat er iets aan de hand is met de nieuwe Rachel. Ze is niet meer bang voor haar, duikt overal plotseling op en sluit in rap tempo vriendschappen met enkele klasgenoten. Alsof dat niet nog niet genoeg is, heeft Rachel een gruwelijke grijns op haar gezicht en verschijnen er creepy boodschappen in het notitieblok dat ze heeft achtergelaten. K.R. Alexander neemt de tijd om Samantha’s gedachten en gevoelens uit te werken. Omdat Samantha niet bepaald een sympathiek personage is, leest het boek aanvankelijk wat stroef. Toch weet hij de lezer gaandeweg mee te sleuren in de stroom van emoties waarin Samantha zich bevindt als ze beseft wat ze haar voormalige beste vriendin heeft aangedaan en welke gevolgen ze heeft ontketend. Dit gaat gepaard met griezelige sfeerbeelden die levendig worden beschreven. De wisselende bladspiegel, waarbij stukjes tekst inspringen en er gebruik wordt gemaakt van extra witregels om de woorden kracht bij te zetten, zorgt ervoor dat het verhaal extra angstaanjagend bij de lezer binnenkomt.

Emotionele ontknoping in Verdronken

K.R. Alexander schrijft vlot en beeldend over belangrijke thema’s. Onderwerpen als vriendschap, gezinsproblematiek, schuld, vertrouwen, pesten en gepest worden, overstromen de plot. Dit wordt op een toegankelijke manier gedaan die past bij de beoogde doelgroep van lezers vanaf tien jaar. Hoewel vooral Samantha sterk wordt uitgediept, blijft haar relatie met haar ouders wat vlak. Ook de plotselinge verandering van Jessica voelt geforceerd aan en lijkt enkel in te zijn gezet om de plot te dienen. Desondanks blijft de onheilspellende sfeer aanhouden. Rachel gedraagt zich steeds vreemder en als Samantha op een bootfeestje wordt uitgenodigd, voel je als lezer dat dit wel mis moet gaan. Uiteindelijk weet K.R. Alexander Verdronken een emotionele ontknoping te geven die niet alleen griezelig is, maar een gevoelige snaar weet te raken te midden van een griezelige draaikolk van tieneremoties.


📖 Ook lezen? Koop hier Verdronken (Horrorland #2) of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Verdronken (Horrorland #2)
3.5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.