5x Halloween 2023

26 oktober 2023
Leestijd: 6 min.

Boe! 👻 Halloween staat weer voor de deur. Heb je al een pompoen uitgehold? Iets engs in elkaar geknutseld? Je Wednesday-outfit voor Halloween geshopt? Of een spannend boek, creepy film of sinistere serie uitgezocht? In deze special geef ik je 5 lees- en kijktips die je gegarandeerd doen griezelen in deze tijd van het jaar. Happy Halloween 2023! 🎃

5x Halloween 2023

1. Verdronken Horrorland #2 (K.R. Alexander) – boekrecensie

Tiener Samantha heeft een lastige jeugd. Haar ouders ruziën, het contact met haar voorbeeldige zusje is slecht en haar beste vriendin Rachel heeft haar laten zitten. Nu is Samantha uitgegroeid tot een verschrikkelijke pestkop op school. Wanneer ze Rachel doelbewust in het Lamont-meer duwt, lijkt haar voormalige beste vriendin de volgende ochtend op school te zijn veranderd… Langzaam maar zeker palmt Rachel de hele school in. Samantha moet alles op alles zetten om haar verschrikkelijke geheim te verbergen, terwijl ze vreest voor haar leven.

Verdronken is het tweede deel in de griezelige Horrorland-reeks van Kluitman. Voor liefhebbers van horror en iedereen die met nostalgie terugkijkt op de Kippenvel-boeken.

2. November (Thomas Olde Heuvelt) – boekrecensie

In Lock Haven is de gelukkigste straat van de VS te vinden. Het leven lacht de bewoners toe en iedereen lijkt het er helemaal voor elkaar te hebben. Toch moeten ze voor al deze voorspoed een hoge prijs betalen. Iedere november beginnen de Donker Dagen en wordt de straat overspoeld door rampspoed, depressies, mentale problemen, financiële tegenvallers en erger… Wie komt November dit jaar ongeschonden door? November is het laatste boek van Thomas Olde Heuvelt die doorbrak met HEX en ook Orakel en Echo schreef.

3. Cabinet of Curiosities (Guillermo del Toro, e.a.)

Wil je griezelen, maar heb je niet veel tijd? Dan is Cabinet of Curiosities een goede keus. Deze serie van Guillermo del Toro (The Shape of Water, Pan’s Labyrinth en Pinocchio) bevat acht griezelige, op zichzelf staande verhalen met een excentrieke ondertoon. Del Toro trapt af met een vreemde opslagplaats waar een eeuwenoud familiegeheim aan het licht komt. Al snel blijkt dat zijn collectie een echt rariteitenkabinet is, waarin diverse gruwelen centraal staan. Van een handelaar in brocante en een vrouw die hunkert naar de perfecte huid tot een grafdelver die bang is voor ratten. Del Toro heeft voor ieder wat wils en wisselt soepel van de Victoriaanse tijd, naar het heden, de seventies en de toekomst.  

4. The Fall of the House of Usher (Mike Flanagan)

Het is inmiddels een traditie geworden: ieder jaar komt Mike Flanagan rond Halloween met een nieuwe serie. Dit jaar is dat The Fall of the House of Usher, een verhaal dat zich afspeelt rond de schatrijke familie Usher. Voor de achtdelige miniserie liet Flanagan zich inspireren door de korte verhalen van gothic fiction auteur Edgar Allan Poe. De Ushers hebben hun fortuin te danken aan een dubieus pijnmedicijn dat ze omstreeks de jaren tachtig van de vorige eeuw op de markt brachten. Gaandeweg de serie wordt duidelijk dat de familie gedoemd is, en dat vader Roderick Usher steeds meer wordt opgejaagd door zijn eigen demonen…

Flanagan werkt dit jaar voor de laatste keer samen met Netflix. Vanaf volgend jaar zullen zijn werken waarschijnlijk uitsluitend op Amazon Prime Video gaan verschijnen.

5. Marianne (Samuel Bodin) – serierecensie

Stel: je bent auteur van horrorverhalen en op een dag blijkt jouw hoofdpersonage écht te bestaan? Dit is precies wat er in de superenge Franse horrorserie Marianne aan de hand is. Emma is als jonge schrijfster doorgebroken met haar huiveringwekkende verhalen over Lizzie Larck. Als de kwade heks Marianne Emma’s leven binnendringt en haar geliefden schade toebrengt, is Emma genoodzaakt om steeds dieper haar verleden in te duiken. Tegelijkertijd komt ook Mariannes verhaal aan het licht dat helemaal teruggaat naar de duistere middeleeuwen… Marianne is een gruwelijke serie met veel enge momenten, bloederige taferelen en vriendschappen die flink op de proef worden gesteld.

6. Creepy Bonustip: Wednesday (Alfred Gough, Miles Millar)

Ken je die cartoon The Addams Family nog op Cartoon Network vroeger? Op Netflix is sinds vorig jaar de spin-off serie Wednesday te zien waarin de chagrijnige dochter Wednesday Addams centraal staat. Na een bloederig incident op haar vorige school, wordt ze door haar ouders naar een speciale high school gestuurd. Hier studeren weerwolven, vampiers en andere leerlingen met magische krachten. Geheel onverwachts maakt Wednesday al snel vrienden en ontrafelt ze een lang verborgen geheim dat zich diep in de school schuilhoudt.


Welke lees- en/of kijktip kies jij deze Halloween? 😊

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.