Marianne: Franse horrorserie beschrijft nachtmerrieachtige band tussen auteur en duister hoofdpersonage

30 oktober 2023
Leestijd: 4 min.
, ,
Vriendengroep ontketent de vloek van de heks.
marianne-netflix_header

Stel: je bent auteur van horrorverhalen en op een dag blijkt jouw hoofdpersonage écht te bestaan! Dit is precies de plot in de superenge Franse horrorserie Marianne. Emma Larsimon (Victoire Du Bois) is als jonge schrijfster doorgebroken met haar huiveringwekkende verhalen over Lizzie Larck. Verhalen die ze baseerde op haar terugkerende nachtmerries. Nu ze haar boekenreeks wil afronden, lijkt de kwade heks uit haar boeken de wereld om haar heen in de greep te houden. Wanneer deze gruwelijke Marianne Emma’s leven binnendringt en haar jeugdvriendin tot zelfmoord drijft, is Emma genoodzaakt om steeds dieper haar verleden in te duiken. Samen met assistent Camile reist Emma naar haar pittoreske geboorteplaats Elden. Er volgt een grillig weerzien met haar ouders, de moeder van haar overleden vriendin en een geforceerde reünie met haar vriendengroep van vroeger. Als de vriendschap na jaren weer opbloeit, komen lang verzwegen geheimen en angsten aan het licht die Marianne steeds sterker maken…

Obstakels in memory lane

Het verteltempo ligt hoog in Marianne waardoor de schokkende gebeurtenissen over elkaar heen buitelen. Dit zorgt ervoor dat de serie, zeker in het begin, de kijker doet gissen naar wat er nu precies aan de hand is. Wie of wat is Marianne? Welke rol spelen Emma’s vrienden in het verhaal? En hoe passen de verschillende plotwendingen logisch in elkaar? Dat Emma haar verleden met tegenzin tegemoet treedt, wordt snel duidelijk. Nu ze een succesvolle schrijfster is en het haar gelukt is om een leven in het bruisende Parijs op te bouwen, valt het reisje naar Elden haar zwaar. Niet zo gek, want Emma’s memory lane ligt bezaaid met obstakels. Zo kijken haar ouders neer op haar carrière als horrorauteur. Met haar – inmiddels getrouwde – vriend Seby heeft ze nog wat liefdesperikelen te bespreken. En voor haar vriendin Aurore houdt ze een gruwelijk geheim verborgen. Opgedeeld in hoofdstukken uit een boek, slaagt maker Samuel Bodin erin om verschillende verhaallijnen in het heden en verleden slim af te wisselen. Op die manier ontstaat er een verhaal over een groep jonge dertigers en de streken die ze als tieners hebben uitgehaald. Daarnaast wordt in kleine brokjes het duistere verhaal van Marianne verteld dat helemaal teruggaat naar de middeleeuwen.

Marianne stookt je innerlijke angstvlam op

De cast speelt overtuigend en ongezouten. Hoewel de personages niet per se sympathiek overkomen, hindert dit de kijkervaring niet. De achtdelige serie komt sterk uit de verf door de griezelige sfeer die tot het eind toe aanhoudt. Verwacht hier geen ongefundeerde jumpscares, maar huiveringwekkende schrikmomenten en bloederige taferelen die onder je huid kruipen. (Niet voor kijkers met een zwakke maag!) Net als Stephen King’s It speelt Marianne met angsten en hoe deze omgebogen kunnen worden tot voeding voor een kwade macht. Deze psychologische insteek zorgt ervoor dat de serie af en toe écht eng is en de grijns van Marianne je in al haar gedaanten gegarandeerd kippenvel bezorgt. Thema’s als vriendschap en vertrouwen passeren de revue, evenals quarterlifecrisis, ambitie en creativiteit. Uiteindelijk komen de verschillende verhaallijnen die Bodin uitzet nauw samen en volgt er een open, maar bevredigend einde. Marianne is een klassiek horrorverhaal met verhaalelementen die je vast wel eens eerder hebt gezien, gehoord of gelezen waardoor de serie wellicht wat inboet aan originaliteit. Dit neemt niet weg dat het mooie camerawerk, treffende acteerwerk en het gedoseerde scenario de kijker een solide histoire de fantôme voorschotelen waarin je innerlijke angstvlam wordt opgestookt.


Eindoordeel: Marianne (2019)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4

Samenvatting

Marianne is een klassiek horrorverhaal met verhaalelementen die je vast wel eens eerder hebt gezien, gehoord of gelezen waardoor de serie wellicht wat inboet aan originaliteit. Dit neemt niet weg dat het mooie camerawerk, treffende acteerwerk en het gedoseerde scenario de kijker een solide histoire de fantôme voorschotelen waarin je innerlijke angstvlam opgestookt wordt.

Marianne is te zien op Netflix.

Regie & Productie: Samuel Bodin, Hubert Brault, e.a. | Cast: Victoire Dubois, Lucie Boujenah, Ralph Amoussou, e.a. | Scenario: Samuel Bodin, Quoc Dang Tran, e.a. | Duur: 8 x 50 min. | Genre: Drama, Horror, Mystery | Jaar: 2019

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.