De wilde stilte: wandelavonturen gaan stapvoets van donker naar licht

30 maart 2023
Leestijd: 3 min.
, ,
de-wilde-stilte-raynor-winn_header

Titel: De wilde stilte
Originele titel: The Wild Silence
Auteur:
Raynor Winn
Uitgeverij:
Uitgeverij Balans
Vertaling: Annemie de Vries, Anne-Marie Vervelde
Genre: Non-fictie
Bladzijdes:
320
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-94-638-2104-9

Na het overweldigende succes van Het zoutpad zijn Raynor Winn en haar man Moth in De wilde stilte nog niet klaar met hun wandelavonturen. In haar debuut beschreef Winn hoe ze met Moth het South West Coast Path liep, een 1014 kilometer lange National Trail in Groot-Brittanië. Tijdens hun indrukwekkende tocht trotseerden ze in goedkope uitrusting regenbuien en windhozen. Ze struinden door historische steden en havens en liepen door duingebieden, bossen en langs gevaarlijke kliffen. Een knappe prestatie voor twee vijftigers die onderweg (inderdaad) vooral jongeren tegenkwamen. Nog imposanter werd het verhaal door Winns nauwgezette beschrijvingen waarom ze zich aan het South West Coast Path zijn gaan wagen. Door een investering en een onterechte claim was het koppel in één klap dakloos geworden. In dezelfde periode werd Moth ziek. Als Winn en haar man aan het einde van het boek goedkoop onderdak vinden, wil het ze niet lukken om hun leven vorm te geven.

Verlangen naar een nieuw wandelavontuur

Een groot deel van De wilde stilte gaat over de onvoorziene moeilijkheden die Winn en Moth tegenkomen wanneer ze hun dagelijks leven weer op willen pakken. Moth hervat zijn universitaire studie en negeert zijn neurodegeneratieve ziekte. Winn vervalt in oude patronen uit haar jeugd. Hierdoor vindt ze het moeilijk om contact te maken met anderen. Het geïsoleerde bestaan doet haar echter geen goed, en Moth evenmin. Zijn pijn keert terug en hij vergeet veel. Winn vermoedt dat dit komt door de vrij inactieve levensstijl die ze hanteren. Het verlangen naar een nieuw wandelavontuur laait op, maar hiervoor zullen ze hun betaalbare onderdak moeten opgeven. Winn speelt bovendien met het hartverwarmende idee om haar wandelervaringen met Moth op papier te zetten zodat hij ze niet meer kan vergeten.

De wilde stilte is somber, poëtisch en hoopvol

De wilde stilte is een verrassend diepgaand vervolg waarin duidelijk wordt dat Moth zienderogen verslechtert. In de hoop dat haar man weer opknapt, vertrekt Winn samen met twee vrienden naar IJsland om een nieuw wandelavontuur aan te gaan. Hier doet ze op poëtische wijze uitgebreid verslag van de ongerepte natuur om haar heen en filosofeert – net als in de rest van het boek – over de zin van het bestaan. Daarnaast is Winn in dit boek weer ongenadig realistisch en is de toon wat somberder dan in haar debuut. Zo denkt ze terug aan haar niet zo fijne jeugd, haar moeders dood en somt de gebreken op die ze als vijftiger tijdens het hiken ervaart. (Als liefhebber van wandelvakanties is het even slikken.) Net als haar debuut loopt Winns onvoorwaardelijke liefde voor Moth als een rode draad door alles wat ze beschrijft: ‘We hielden elkaars hand vast, gaven het pad ons vertrouwen en sprongen.’ In De wilde stilte blijft de hoopvolle boodschap wederom overeind die zegt dat je nooit te oud bent om je leven om te gooien en nieuwe projecten aan te gaan. Dat de twee nog niet uitgewandeld zijn blijkt wel uit het feit dat Landlijnen, het derde boek van Winn, recent is verschenen.


📖 Ook lezen? Koop hier De wilde stilte of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: De wilde stilte
4.5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.