After Dark: raadselachtige roman laat lezer in het duister tasten

3 april 2023
Leestijd: 3 min.
,
after-dark-haruki-murakami_header

Titel: After Dark
Originele titel: Afuta Daku (アフターダーク)
Auteur:
Haruki Murakami
Uitgeverij:
Atlas Contact
Vertaling: Jacques Westerhoven
Genre: Literatuur, Magisch realisme
Bladzijdes:
218
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-90-254-4441-9

Wanneer de realiteit van de dag plaatsmaakt voor de nacht, kunnen er zomaar surrealistische dingen gebeuren. Veel verhalen speelden al eens met dit idee. In After Dark geeft Haruki Murakami een geheel eigen draai aan dit concept. En zoals we van hem gewend zijn, is de overstap van alledaags naar absurd geen grote. In zijn versie van nachtelijk Tokyo loopt de negentienjarige Mari weg van huis om in de donkere uurtjes een boek te gaan lezen in restaurant Denny’s. Hier ontmoet ze Takahashi, de muzikale vriend van haar zus Eri die als fotomodel werkt maar zich nu al een tijdje in haar kamer opsluit. Via Takahashi komt Mari in contact met de excentrieke Kaoru. Na haar carrière als worstelaar is Kaoru love hotel Alphaville begonnen. Omdat zich daar een gruwelijke mishandeling van een Chinese sekswerker heeft plaatsgevonden, is Mari als studente Chinees nodig als tolk.

Vreemde gebeurtenissen

After Dark, vernoemd naar het nummer Five Spot After Dark van Curtis Fuller, beschrijft één nacht. De hoofdstukken en alinea’s worden als een klok bijgehouden door middel van plaatjes van uurwerken waarvan de wijzers met het omslaan van de bladzijden verschuiven. En zoals de tijd gestaag voorbijgaat, zo schrijft Murakami vlot maar beheerst over de personages die tijdens deze nacht elkaars pad kruisen. De vreemde gebeurtenissen volgen elkaar daarbij snel op, en brengen Mari, Kaoru en Takahashi op het spoor van een mysterieuze motorrijder en de gewelddadige kantoormedewerker Shirakawa. Om het geheel nog vreemder te maken, wordt Eri in de gaten gehouden door een man via een tv terwijl ze slaapt. Waar zij zich precies bevindt, wordt niet duidelijk. En zo zijn er wel meer plotlijnen die Murakami uiteindelijk (al dan niet bewust) niet afrondt.

Lezer tast in het duister in After Dark

Het decor van After Dark doet denken aan de verregende cityscapes in sciencefictionfilms, vol galmende, neonverlichte straten en verlaten steegjes. Om zijn verhaal wat meer gelaagdheid te geven, duikt Murakami in de problematische band tussen Mari en Eri. Zo is Mari ervan overtuigd dat Eri veel meer geluk heeft dan zij, maar door de slimme perspectiefwisselingen wordt haar opvatting steeds meer ontkracht. Daarnaast wordt de innerlijke tweestrijd van Shirakawa indringend neergezet. Hoe ongemakkelijk de nachtelijke scene ook is, Murakami dwingt de lezer mee te kijken, of deze nu een ondoorgrondelijk tafereel gadeslaat of gedwongen wordt zich in de rol van gluurder te begeven. Er gebeurt in het holst van de nacht veel wat het daglicht niet kan verdragen. Dit is de boodschap die Murakami vooral lijkt uit te dragen, want de lezer tast door de raadselachtigheid merendeels in het duister. Met After Dark zit je in ieder geval goed als je zin hebt in een roman waarin Murakami lekker aan het ‘murakamiën’ slaat.


📖 Ook lezen? Koop hier After Dark of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: After Dark
3
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.