Heimwee moet je koesteren: Floortje Dessing zoekt in avontuurlijk reisverslag naar diepgang en vertraging

7 augustus 2023
Leestijd: 4 min.
, ,
heimwee-moet-je-koesteren-floortje-dessing_header

Titel: Heimwee moet je koesteren. 25 jaar bijzondere reizen, ontmoetingen en inzichten
Auteur:
Floortje Dessing
Uitgeverij:
Meulenhoff; Keff & Dessing Publishing
Genre: Non-fictie
Bladzijdes:
334
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-90-290-9813-7

Floortje Dessing is een bekende naam in de Nederlandse televisiewereld. Haar reisprogramma’s nemen kijkers al tientallen jaren mee naar alle uithoeken van de wereld. Op deze – vaak afgelegen – plekken doet Dessing verslag van het leven van de mensen die besloten hebben ver van de maatschappij een leven op te bouwen. Soms gaat het om mensen die bewust hun leven hebben omgegooid en (samen met hun gezin) dichter bij de natuur willen wonen. Andere keren volgt ze mensen die vanwege hun werk op verlaten plekken onderzoek doen waarnaast ze een bestaan moeten opbouwen. Na zo’n lange tijd programma’s maken heeft Dessing genoeg materiaal om een boek te vullen. In Heimwee moet je koesteren blikt ze terug op de reizen die ze heeft gemaakt en weeft deze ervaringen door een persoonlijk verhaal vol herinneringen, overtuigingen en afwegingen.

Een kijkje achter de schermen

Dessing is naast presentator en schrijver ambassadeur van Justdiggit en het Rode Kruis. Ze debuteerde in 2004 met 100 wereldplekken die je gezien moet hebben. Heimwee moet je koesteren is haar zesde boek. Het reisverslag is opgedeeld in relatief korte hoofdstukken met aansprekende titels. Wie haar reisprogramma’s volgt, zal al snel verschillende gastgezinnen herkennen die in dit boek worden beschreven. Het is nu aan Dessing zelf om haar ervaringen met de lezer te delen. Hoe was de lange reis ernaartoe? Wat vond ze van haar verblijf? En hoe gaat het maken van een item er achter de schermen aan toe? Hoewel de programma’s er altijd zeer verzorgd uitzien, heeft Dessing dikwijls veel hindernissen moeten overwinnen om tot dit resultaat te komen. Vertragingen, weersomslagen, oorlogen en ziekten passeren de revue. Behalve Floortje naar het einde van de wereld en coronaversie Floortje blijft hier heeft ook Floortje gaat mee – haar meest recente reportage samen met wildlife fotograaf Jasper Doest – een plekje in dit boek gekregen. Heimwee moet je koesteren is dan ook een interessante aanvulling op deze reisprogramma’s. Omdat de sfeer in het boek treffend wordt neergezet, krijg je bovendien zin om de afleveringen opnieuw te gaan kijken.

Heimwee moet je koesteren is avontuurlijk en persoonlijk

In ieder hoofdstuk licht Dessing bepaalde thema’s uit. Na 25 jaar reizen zijn dit er een heleboel. Zo behandelt ze het dierenleed dat ze in verschillende landen heeft gezien, het belang van zelfvoorzienendheid, klimaatverandering, gezondheid, minimalistisch leven, voedselverspilling en diverse rituelen en gebruiken van over de hele wereld. De vertelstijl is kalm en meeslepend met hier en daar een vleugje humor. Op die manier raakt de lezer ondergedompeld in de verre reizen met alle positieve en negatieve indrukken die ze heeft opgedaan. De persoonlijke toon in het boek wordt versterkt door passages vol zelfreflectie waarin Dessing onderzoekt waar haar drang om te reizen, het verlangen een avontuurlijk en intens leven te leiden en haar aanhoudende onrust vandaan komen. Haar zoektocht naar vertraging en verdieping leest haast therapeutisch:

‘Het is de kunst om in je leven op een gegeven moment de rust te vinden om te vertragen, zonder daarbij het gevoel te krijgen dat je het leven niet meer echt voelt.’

Fascinatie voor mensen die niet blijven dromen

Het boek bevat geregeld herhaling waardoor Dessings mening sterk in het verhaal komt te liggen. Desondanks is ze erg openhartig in wat ze met de lezer deelt. Tussen de reisverhalen door beschrijft ze haar jeugd en vrije opvoeding, de band met haar familie, vriendschappen, collega’s en relaties. Daarnaast ontleedt ze tegenslagen en innerlijke worstelingen, gaat ze uitgebreid in op de impact van de luchtvaart op het klimaat (en haar rol daarin) en het winnen van de prestigieuze Gouden Televizier-Ring in 2016. Dessing doet tevens een boekje open over de positie van vrouwen in de mediawereld, haar dromen en verlangens, reistips en hoe ze de coronapandemie is doorgekomen. Onder de oppervlakte van dit alles sluimert Dessings fascinatie voor de mensen die niet blijven dromen. Mensen die het lef hebben om hun leven daadwerkelijk om te gooien en het aandurven om niet volgens ‘de norm’ te gaan leven.


📖 Ook lezen? Koop hier Heimwee moet je koesteren of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Heimwee moet je koesteren
3.5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.