Dromen van een betere toekomst.
De negendelige serie De droom van de jeugd volgt het leven van de Brabantse familie Wander. Het dramatische familie-epos omspant ongeveer veertig jaar waarin historische gebeurtenissen verweven worden door het wel en wee van de verschillende gezinsleden. De twee oudste kinderen trekken eind jaren zestig naar Utrecht om daar te gaan studeren. In het studentenleven ontmoet Carla de serieuze Alex, een zwarte jongen van wie ze onverhoeds zwanger raakt. Het nieuws is een klap: Carla heeft een moeilijke band met haar moeder Rosalie, zit niet te wachten op het moederschap en koestert ambities om na haar studie carrière te maken. Samen met Alex bedenkt ze een manier om abortus te plegen. Max vertrekt met fotograaf Hans naar Parijs om foto’s te maken van de roerige studentenopstand. De twee achtergebleven kinderen Suus en Frans krijgen thuis met de ernstige ziekte van hun moeder te maken. Een bericht dat de hele familie Wander bij elkaar brengt, waarna de banden binnen de gezinsleden de eerste scheuren zullen vertonen.
Normen, waarden en familiegeheimen
De droom van de jeugd kabbelt door de geschiedenis. Naast de Parijse studentenrevolte, behandelt de serie de opkomst van actiegroep Dolle Mina eind jaren zestig, de val van de Berlijnse Muur in 1989, de Joegoslavische Burgeroorlogen in de jaren negentig en de aanslagen van 9/11 in 2001. Carla, Max, Suus en Frans groeien op, en terwijl ze dat doen botsen ze herhaaldelijk met de (katholieke) normen en waarden van hun ouders. Ook onderling houden de kinderen diverse zaken voor elkaar geheim. Zo gaat Suus gebukt onder een jeugdtrauma, zet de rebelse Frans zich af door in de jaren tachtig antikraak te gaan wonen en vervolgens het leger in te gaan waar hij iets gruwelijks meemaakt. Max worstelt met zijn geaardheid en Carla krijgt een pijnlijk verlies te verwerken. Scenaristen Marnie Blok (Ramses en Lijn 32) en Bram Schouw (Broers) diepen de personages sterk uit. Dat moet wel met zoveel gebeurtenissen en dramatische (coming-of-age) plotwendingen die de kijker voor de kiezen krijgt.
De droom van de jeugd overweldigt en karakteriseert
De band tussen moeder en dochter loopt als een rode draad door deze familiekroniek. Vooral de vraag in hoeverre je in staat bent iets écht anders te doen dan je van huis uit hebt meegekregen, borrelt meermaals op. Deze herhaling, die onderhevig is aan tijd en genen, keert ook terug in de historische gebeurtenissen die de revue passeren. Veel discussies die eerder al eens zijn gevoerd – en in de serie aan bod komen – steken tegenwoordig opnieuw de kop op. Denk aan vraagstukken rondom racisme, abortus en emancipatie. Toch voelt het bij vlagen als te veel van het goede: er zijn zoveel onderwerpen in negen afleveringen gestopt, dat ze je dreigen te overweldigen. De trage verhaallijnen, die soms niet helemaal worden afgerond, halen vaart uit het kijkplezier. Gelukkig kan De droom van de jeugd rekenen op een Nederlandse sterrencast die de personages en hun aangrijpende worstelingen overtuigend vertolkt. Dankzij het voortreffelijke camerawerk en het inzetten van originele opnames van sommige historische gebeurtenissen, ziet het geheel er verzorgd uit. Door een ogenschijnlijk doodgewoon gezin bijna een halve eeuw te volgen, zit er voor iedereen wel iets herkenbaars in. Uiteindelijk overheerst het gevoel dat generaties niet zoveel van elkaar verschillen als we denken.
De droom van de jeugd was te zien op NPO 1 en is terug te kijken op NPO Start.
Eindoordeel: De droom van de jeugd (2023)
Samenvatting
De negendelige familiekroniek De droom van de jeugd gaat over de Brabantse familie Wander. Het verhaal beslaat ruimt veertig jaar en neemt de kijker mee langs persoonlijke gebeurtenissen van de gezinsleden en weeft ze door historische hoogtepunten. De serie kabbelt, overweldigt en dankzij de vele onderwerpen die aan bod komen, zit er voor iedereen wel iets herkenbaars in. Uiteindelijk overheerst het gevoel dat generaties niet zoveel van elkaar verschillen als we denken.
Regie & Productie: Bram Schouw, Simone van Dusseldorp, Marnie Blok, e.a. | Cast: Mark Rietman, Tamar van den Dop, Peter Paul Muller, e.a. | Scenario: Marnie Blok, Bram Schouw | Duur: 9 x 50 min. | Genre: Drama | Jaar: 2023
- Daantje, de wereldkampioen: een fazant-tastisch vader-zoon avontuur - 12 september 2024
- Extreem luid & ongelooflijk dichtbij: berouwende puzzeltocht door New York - 9 september 2024
- Een lied voor Achilles: traditionele hervertelling van de Ilias bezingt epische queer liefde - 2 september 2024
Ontdek meer van Eline schrijft hier
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Geen reacties