Luna: spin-off geeft fantastische draai aan mentale problemen

5 december 2022
Leestijd: 3 min.
, ,
luna-pieter-koolwijk_header

Titel: Luna
Auteur:
Pieter Koolwijk
Uitgeverij:
Lemniscaat
Illustrator: Linde Faas
Genre: Jeugdliteratuur
Bladzijdes:
248
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-477-1250-3

In Gozert van Pieter Koolwijk leerde Ties Luna kennen in Huize Hoopvol. Hier werd hij heen gestuurd omdat hij helemaal opging in Gozert: zijn onzichtbare vriend met wie hij de meest fantastische avonturen beleefde. Maar Gozert is geen product van Ties’ verbeelding, hij is echt! En Luna heeft bewijs. Zij kan Gozert niet zien zoals Ties dat kan, ze kan hem wel horen. In Luna volg je de gebeurtenissen vanuit haar beleving. Ties en Gozert hebben er na hun opname in Huize Hoopvol een fijn thuis voor gekregen met begripvolle ouders. Voor Luna ligt dit anders. Ze voelt zich weggestopt in – zoals ze het zelf noemt – Huize ‘Hopeloos’ omdat haar ouders en zussen niet goed weten wat ze met haar aan moeten. Vooral haar vader en oudste zus Laura accepteren haar niet zoals ze is. Hierdoor worden haar tics en de stemmen in haar hoofd alsmaar erger.

Día de Muertos

Op een dag krijgt Luna het bericht dat haar moeder weer voor haar wil gaan zorgen. Aan de ene kant is het gevoelige meisje blij. Ze hoeft niet meer naar Huize Hoopvol terug. Het is bovendien een mooie kans om de slechte band tussen haar en haar moeder te herstellen, iets waar ze bedachtzaam mee omgaat. Aan de andere kant vindt Luna het jammer, want bij haar moeder wonen betekent dat ze in de weekenden niet meer bij de familie van Ties kan logeren. Hier voelt ze zich thuis en de avonturen met Ties en Gozert wil ze niet missen. Om de situatie makkelijker te maken gaat Gozert mee wanneer Luna bij haar moeder intrekt. Tijdens haar verblijf op het vakantiepark van haar vader, ontmoet Luna Roberto en Adriana en hun liefhebbende moeder Rosalinde. Ze leert Día de Muertos kennen, een Mexicaanse feestdag waarop de doden worden herdacht. In het geheim versieren ze een begraafplaats waarna zich een spannende zoektocht naar de mysterieuze El Malo ontvouwt.

Luna is een fantastische spin-off

Luna is een afzonderlijk te lezen jeugdboek, maar leest toch wel het beste als spin-off van Gozert. Koolwijk snijdt opnieuw psychologische thema’s aan. Dit keer gaat het verhaal dieper in op het onbegrip waar Luna in haar familie op stuit vanwege de stemmen die ze hoort. Koolwijk verwoordt Luna’s thuissituatie op een manier die wijsheid en steun biedt aan een jong publiek. De band tussen moeder en dochter speelt een grote rol, en het huwelijk tussen Luna’s ouders wordt onder loep genomen. Dit resulteert in treffende zinnen als:

‘“Lieverd…” zei ze. “Vind je me een slechte moeder?” Ik dacht even na. Ik wist niet precies hoe een moeder zich hoorde te gedragen. Ik wist wel hoe Cindy het deed, maar hoe eerlijk was het om mijn moeder steeds met haar te vergelijken? Cindy had Paul en samen waren ze een team. Mijn moeder zat met mijn vader opgescheept. (…) “Ik weet het niet,” antwoordde ik uiteindelijk eerlijk.’

Het gevoel anders te zijn, dat in Gozert al aan bod kwam, wordt in dit boek op een heel eigen manier uitgewerkt. De illustraties van Linde Faas vullen de (kleurrijke) tekst goed aan. Behalve mentale gezondheid, gaat het verhaal over misbruik van macht en opkomen voor jezelf. Luna is een fantastische spin-off die een nieuwe dimensie geeft aan de avonturen van Ties en Gozert.


📖 Ook lezen? Koop hier Luna of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Luna
5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.