Sneeuwwit: eigentijdse hervertelling maakt van naïeve prinses een onafhankelijke heldin

30 januari 2023
Leestijd: 3 min.
,
sneeuwwit-daan-remmerts-de-vries_header

Titel: Sneeuwwit
Auteur:
Daan Remmerts de Vries
Uitgeverij:
Volt
Illustrator: Mark Janssen
Genre: Jeugdliteratuur
Bladzijdes:
112
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-214-3584-8

Sneeuwwitje (en de zeven dwergen) is een van de bekendste sprookjes van de Gebroeders Grimm. (En de favoriet van deze recensent.) Het verhaal over de goedgelovige prinses Sneeuwwitje die onder de jaloerse blik van haar stiefmoeder niet alleen mooi is, maar ook een goed karakter heeft, stamt oorspronkelijk uit 1812. Zeven jaar later stond de definitieve versie op papier, bijgeschaafd tot een kindvriendelijk verhaal met een sterke moraal. In 1937 boekte Walt Disney veel succes met het uitbrengen van Sneeuwwitje als eerste lange Disneyfilm. Het sprookje werd vervolgens nog talloze keren vertolkt. Ook nu nog leent het zich uitstekend voor een hervertelling. Na een bewerking van Jungle Boek, sloeg Daan Remmerts de Vries voor Sneeuwwit opnieuw de handen ineen met illustrator Mark Janssen.

Een eenzame prinses

Prinses Sneeuwwitje leidt een eenzaam bestaan in het kasteel van haar vader, Koning Alfred. Sinds hij is hertrouwd met koningin-heks Zilla Tarantel, is het paleis vrijwel verlaten. De koning zit continu afwezig op zijn troon, het personeel is vertrokken en Sneeuwwitjes stiefmoeder sluit zich urenlang op in de rode torenkamer waar een magische spiegel hangt. Hoewel Sneeuwwitje weleens iets vermoedt, is ze liever bezig met wandelen, tegen dieren praten en struikelen over kasteelkater Karel. Als Zilla via de spiegel hoort dat de naïeve Sneeuwwitje de mooiste van het land is, stuurt ze jager Rien op pad om haar stiefdochter onmiddellijk te doden. In Sneeuwwit kiest Remmerts de Vries ervoor om te spelen met de archetypen in het verhaal. Zo is Sneeuwwitje aan de ene kant ontzettend naïef, maar vertoont haar onbevangenheid ook scheurtjes waarachter een ware heldin schuilt. Geen verkleinwoord laat haar meer van deze koers afbuigen.

Sneeuwwit doorbreekt aloude clichés

Net als in het originele verhaal vlucht Sneeuwwitje naar het huis van de zeven dwergen. De tijd bij deze eigenaardige mannetjes gebruikt ze om zelfstandiger te worden. De prinses neemt een voorbeeld aan de dwergen die zoveel van elkaar verschillen, en toch in staat zijn om ieder hun steentje bij te dragen aan het leven dat ze samen runnen. Het meest opvallend aan Sneeuwwit is dan ook Remmerts de Vries’ keuze om de ontwikkeling van Sneeuwwitje naar sterke, onafhankelijke vrouw centraal te stellen: ‘Ik wil ontdekken wat ik kan en wat ik wil’. Haar liefde voor prins Sander wordt beschreven als iets wat op de achtergrond opbloeit, niet het ultieme doel zoals in oude sprookjes het geval is. Tegelijkertijd weet Remmerts de Vries de tijdloze sfeer juist heel goed te vangen, treffend ondersteund door de dromerige en kleurrijke illustraties van Janssen. De schrijfstijl is luchtig en bevat humor. Veel personages krijgen daarnaast meer achtergrond, zoals de duivel in de spiegel, de prins en het overgebleven kasteelpersoneel. Toevoegingen als antirimpelcrème, zelfontplooiing en een beklemmend werkklimaat maken Sneeuwwit tot een moderne bewerking die enkele aloude clichés doorbreekt.


📖 Ook lezen? Koop hier Sneeuwwit of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Sneeuwwit
4
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.