Fantoom (De Wetten van de Magie #10): innerlijke reis langs weerzin en verlangen

6 februari 2023
Leestijd: 4 min.
,
fantoom-10-goodkind_header

Titel: Fantoom (De Wetten van de Magie #10)
Originele titel:
Phantom
Auteur:
Terry Goodkind
Uitgeverij:
Luitingh-Sijthoff; Luitingh Fantasy
Vertaling:
Emmy van Beest, e.a.
Genre:
Fantasy
Bladzijdes:
656
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-245-2241-5

In Fantoom bereikt Richard Rahl de Tovenaarsburcht waar hij sinds lange tijd weer herenigd is met Zedd, Ann en Nathan. Zijn vrouw en biechtmoeder Kahlan Amnell is nog altijd vermist. Dat niemand haar meer kan herinneren, is te wijten aan de Ketenvuur bezwering. Richard heeft er inmiddels vrede mee dat alleen hij van haar bestaan weet. Dit maakt hem niet minder gedreven om haar voorgoed terug te halen in zijn leven. Intuïtief voelt Richard aan dat er iets mis is met het verificatieweb dat tovenares Nicci in de burcht heeft geweven om te ontdekken hoe Ketenvuur precies in elkaar steekt. Uit het web verschijnt het monster dat door de machtige Keizer Jagang is gecreëerd. Richard weet Nicci op het nippertje van een gewisse dood te redden. De betekenis van de fout in het web heeft echter enorme gevolgen. Richard ontdekt dat niet alleen de akkoorden, maar ook de Kistjes van Orden bij de geïnfecteerde magie betrokken zijn geraakt. Het dreigende onheil van de Imperiale Orde sluit zich als een verstikkend net boven Richard en zijn trouwe volgelingen.

Een intense innerlijke reis

De tijd dringt voor Richard als hij Kahlan nog heelhuids wil vinden. Tijdens een onaangekondigd bezoek steekt heks Shota een stokje voor zijn hartstochtelijke plan om verder te zoeken. Via een visioen laat ze zien dat, terwijl Richard naar Kahlan zoekt, er een verschrikkelijke oorlog zal woeden die veel levens zal eisen. Ze speelt hierbij in op zijn gevoelens door hem verschrikkelijke martelingen voor te schotelen en Kahlan op haar sterfbed te laten smeken dat haar leven niet gered moet worden ten koste van de vele levens die daardoor verloren zullen gaan. Om hem nog meer te verzwakken, rakelt ze de brand op die zijn moeder heeft verzwolgen toen hij nog een jongen was. Richards blik van de Zoeker richt zich gaandeweg naar binnen. Er volgt een intense innerlijke reis naar ‘de waarheid’ en welke handelingen hij moet verrichten om de best mogelijke uitkomst voor iedereen in de Nieuwe Wereld te realiseren.

Ander perspectief

Fantoom is het tiende boek uit de Wetten van de Magie-reeks van Terry Goodkind. Het relatief rustige Ketenvuur leek een opmars te maken naar een vervolg vol actie, maar niets is minder waar. Hoewel er in Fantoom veel gebeurt, dient het verhaal voornamelijk als kantelpunt voor Richards mindset waardoor hij zaken vanuit een heel ander perspectief gaat zien. Deze nieuwe visie leidt hem naar een andere aanpak om het verzet tegen de Imperiale Orde te beginnen. Goodkind maakt in dit deel opnieuw veel gebruik van herhalingen. Dit is fijn als je de boeken met ruime tussenpozen leest. Ook als je de serie aan het bingen bent, is het niet hinderlijk. Veel elementen in Fantoom slaan terug op stukjes uit gebeurtenissen in de vorige delen. Zo grijpt Goodkind terug op Richards kennismaking met de Nachtspichten die een belangrijke rol vervullen naar zijn weg naar het Licht.

Fantoom is diepgravend en traag

Behalve de intense verhaallijn van Richard, neemt Goodkind de lezer mee in de hoofden van Kahlan en Nicci. Onder de vleugels van Jagang moet Kahlan de grootste vernederingen ondergaan. Goodkind schrikt er niet voor terug om de psychologische effecten van deze sadistische uitspattingen gedetailleerd te beschrijven. Ook Cara, de Sliph en Chase spelen rollen in het boek. Daarnaast zijn er bijverhalen voor Rachel, prinses Violet en de machtige Zes weggelegd. Tot slot volgt het boek drie Zusters van de Duisternis. De plot in Fantoom is diepgravend en traag. Zeker als je een verhaal vol actie had verwacht kom je bedrogen uit. Dit neemt niet weg dat Goodkind een aantal interessante thema’s aansnijdt. De vindingrijkheid van de geest en de noodzaak om je eigen overtuigingen kritisch te bekijken, bieden Richard handvatten om zich staande te houden in een wereld die in rap tempo aan het veranderen is. Wanneer hij en Kahlan elkaar op een onverwacht moment in de ogen kijken, rijst de vraag hoe belangrijk het is dat Richard weet wie zij is als Kahlan hém niet (en misschien wel nooit) meer zal kunnen herinneren. Die epische strijd volgt mogelijk vanzelf in het laatste deel De Ongeschreven Wet.


📖 Ook lezen? Koop hier Fantoom of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Fantoom (De Wetten van de Magie #10)
3.5

Lees hier de recensies van: De aflossing (De Wetten van de Magie #0.5), Het Zwaard van de Waarheid (De Wetten van de Magie #1), Steen der Tranen (De Wetten van de Magie #2), De Bloedbroederschap (De Wetten van de Magie #3), Tempel der Winden (De Wetten van de Magie #4), Ziel van het Vuur (De Wetten van de Magie #5), Zuster van de Duisternis (De Wetten van de Magie #6), Zuilen der Schepping (De Wetten van de Magie #7), Het Weerloze Rijk (De Wetten van de Magie #8), Ketenvuur (De Wetten van de Magie #9).

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.