Ketenvuur (De Wetten van de Magie #9): een fantastisch psychologisch plot

24 mei 2021
Leestijd: 4 min.
,
ketenvuur-9-goodkind_header

Titel: Ketenvuur (De Wetten van de Magie #9)
Originele titel:
Chainfire
Auteur:
Terry Goodkind
Uitgeverij:
Luitingh-Sijthoff; Luitingh Fantasy
Vertaling:
Emmy van Beest, e.a.
Genre:
Fantasy
Bladzijdes:
749
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-245-1024-5

Richard heeft er net een hevige strijd op zitten. Samen met onder meer zijn vrouw Kahlan Amnell, Mord-Sith Cara en halfzus Jennsen weet hij in Het Weerloze Rijk een volk van onbegaafden te redden van de ondergang. Ze werden hierbij vertraagd door Nicholas de Glij, een door de Zusters van de Duisternis zorgvuldig gecreëerd monster. Nu Bandakar onafhankelijk is van de Imperiale Orde en overtuigd is van Richards idealen, hebben ze geleerd om waarde te hechten aan hun vrijheid. Voor Richard slaat echter het noodlot toe. Hij wordt in zijn kamp getroffen door een vergiftigde pijl en als hij ontwaakt, is Kahlan verdwenen. Sterker nog: niemand kan zich Kahlan nog herinneren. Wat is er met haar gebeurd?

Nicci maakt haar comeback

In Ketenvuur keert Nicci terug, een van de geliefde personages uit de reeks. Het is Nicci die Richard met haar subtractieve magie weet te redden van de gifpijl. Wat Nicci niet had kunnen voorzien, is dat door haar magie een duistere vloek in werking treedt. Terwijl Richard eigenlijk zijn aandacht moet vestigen op de oorlog tegen de Imperiale Orde, raakt hij zo uit balans door de afwezigheid van Kahlan, dat hij haar moet vinden. Samen met Nicci en Cara zet hij koers naar Zedd in Aydindril. Onderweg komen ze langs de stad Altur’Rang waar Richard nogmaals een blik werpt op zijn marmeren beeld van Kahlan. Terwijl hij zijn medereizigers probeert te overtuigen van het bestaan van Kahlan, wordt het gezelschap aangevallen door een monster uit Jagangs leger. De problemen beginnen zich op te stapelen: de wereld staat op de rand van een grote oorlog, Richard heeft zijn vrouw Kahlan verloren en nu wordt hij ook nog achtervolgd door een beest uit de Onderwereld.

Een verbindende terugblik naar het eerste deel

Ketenvuur is het negende deel uit de serie De Wetten van de Magie van Terry Goodkind. Het boek wisselt als vanouds tussen verschillende perspectieven. Deze keer spelen Richard, Ann, Zedd en nieuw personage Jillian grote rollen in het verhaal. Voordat Richard bij Zedd in de Tovenaarsburcht aankomt, brengt hij een bezoekje aan de heks Shota. Wat volgt is een grote plotwending die de lezer totaal verrast. Later in het boek keert Goodkind terug naar de Kistjes van Orden uit het eerste boek. Hoewel Ketenvuur naadloos aansluit op het vorige deel, verbindt het zich ook goed met de eerdere gebeurtenissen. En dit zonder de herhalingen waar Goodkind zich gaandeweg de serie vaak schuldig aan maakte. Het verhaal over Jillian is een fijne toevoeging aan het geheel.

Ketenvuur krijgt een interessante psychologische draai

Richards monologen zijn er in Ketenvuur nog steeds, maar ze zijn volledig te begrijpen. Hij is compleet in beslag genomen door de verdwijning van Kahlan en het feit dat niemand meer weet wie of waar zij is, bezorgt hem slapeloze nachten. De psychologische draai die Goodkind aan dit boek geeft is ook erg interessant. Is Kahlans verdwijning echt, of ervaart Richard een dramatische koortsdroom? En als Kahlan er niet meer is, hoe kan het dan zo zijn dat bepaalde aspecten uit zijn leven een bewijs geven dat ze wel degelijk heeft bestaan? Cara en Nicci hebben hun eigen standpunten om te bewijzen dat Kahlan geen levend persoon is. Voor allebei de partijen valt dus wat te zeggen en dat heeft Goodkind sterk neergezet. De afwezigheid van Kahlan wakkert bovendien emoties aan bij zowel Cara als Nicci die geloofwaardig aanvoelen. Ketenvuur eindigt zonder dat enkele obstakels zijn overwonnen. Dit zal wellicht gebeuren in Fantoom, het tiende deel uit Goodkinds De Wetten van de Magie epos.


Schaf Ketenvuur hieronder aan of steun je lokale boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Ketenvuur (De Wetten van de Magie #9)
4

Lees hier de recensies van: De aflossing (De Wetten van de Magie #0.5), Het Zwaard van de Waarheid (De Wetten van de Magie #1), Steen der Tranen (De Wetten van de Magie #2), De Bloedbroederschap (De Wetten van de Magie #3), Tempel der Winden (De Wetten van de Magie #4), Ziel van het Vuur (De Wetten van de Magie #5), Zuster van de Duisternis (De Wetten van de Magie #6), Zuilen der Schepping (De Wetten van de Magie #7), Het Weerloze Rijk (De Wetten van de Magie #8).

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.