Behind Her Eyes: psychologische thrillerserie draait kijker een rad voor ogen

17 mei 2021
Leestijd: 4 min.
, ,
Wie vertelt de waarheid?
behind-her-eyes-netflix_header

Toen Behind Her Eyes (2021) vanaf half februari gestreamd kon worden op Netflix, werd het meteen een hit. Dit kwam omdat het verhaal de kijker een grote plottwist beloofde. Hoog tijd dus voor een recensie over deze psychologische thrillerserie! Behind Her Eyes behelst zes afleveringen en is gebaseerd op de gelijknamige thriller van Sarah Pinborough. De miniserie volgt alleenstaande moeder Louise Barnsley (Simona Brown) die na haar scheiding in haar eentje zorg draagt voor zoontje Adam (Tyler Howitt). Ze woont in een krap appartementje en werkt parttime als secretaresse bij een psychiatrische kliniek. Op een avond loopt ze – na een mislukte date – de charismatische David Ferguson (Tom Bateman) tegen het lijf. De twee besluiten samen wat te drinken waarna Louise ontdekt dat David getrouwd is.

Van aantrekking naar liefdesdriehoek

Hoewel het snel duidelijk is dat het tussen de twee niks kan worden, merken ze wel dat ze een klik hebben met elkaar. Na hun afscheid verwacht Louise echter nooit meer iets van David te horen… Totdat ze op haar werk verschijnt waar David de nieuwe psychiater blijkt te zijn! Ze besluit afstand te houden van David en probeert een vriendschappelijke band met hem op te bouwen. Ook David probeert dat, maar lastig is het wel met de voelbare aantrekkingskracht waardoor het toch tot een affaire komt. Na het naar school brengen van haar zoontje komt Louise vervolgens ook nog eens Adele Campbell (Eve Hewson) tegen – de vrouw van David. Zij lijkt erg eenzaam en ziet in Louise een sympathieke vriendin. Louise neemt zich voor om haar affaire met David voor Adele te verzwijgen, terwijl ze David niets vertelt over haar contact met Adele. Als gevolg daarvan ontstaat er een liefdesdriehoek en wordt Louise steeds dieper de levens van David en Adele ingezogen. Maar wil ze hun geheim eigenlijk wel weten?

Behind Her Eyes zet kijker op het verkeerde been

Behind Her Eyes begint als een klassieke psychologische thriller. Louise is de gevoelige observator die tegen beter weten betrokken raakt bij een duister geheim. David is een charismatische man die zichtbaar getroebleerd is. Adele is intrigerend omdat ze zoveel kanten heeft dat je als kijker wilt weten wat er achter haar felblauwe ogen schuilgaat. Vanaf het begin voel je als kijker – net als Louise – aan dat er iets niet klopt binnen de relatie van de Fergusons. Behind Her Eyes slaagt er goed in om je op het verkeerde been te zetten. De ene keer lijkt de mysterieuze Adele de boosdoener, de andere keer juist controlfreak David. Dit maakt het bijna de hele serie lang lastig om een vinger op de zere plek te leggen. Dat kan ook niet anders, want het script is geschreven door Steve Lightfoot, een van de schrijvers van het geniale Hannibal (2013). Uiteindelijk neemt Behind Her Eyes een verrassende bovennatuurlijk wending die zijn oorsprong vindt in de tijd dat Adele in een revalidatiekliniek zat.

Mindfuck serie met knap acteerwerk

Een groot deel van het verhaal blikt terug op de tijd in de kliniek. Hier had Adele een diepzinnige relatie met de Schotse drugsverslaafde Rob (Robert Aramayo) die zo uit Trainspotting lijkt te zijn ontsnapt. De twee blijven ook na de kliniek vrienden en zo ontmoet Rob ook David en lijkt hij gevoelens te krijgen voor Adele. Veel vragen worden hier opgeworpen die bij de kijker voor verwarring zorgen. Heeft David het wel goed met Adele voor? Of houdt Adele juist op een of andere manier David in haar macht? Wat is de rol van Rob? En hoe past het bovennatuurlijk in dit verhaal? Één ding is zeker. Behind Her Eyes eindigt met een grote mindfuck die uiteindelijk bij de kijker de schellen van de ogen doen vallen. Niet iedereen zal deze wending waarderen, maar alles wordt hierdoor wel direct duidelijk. Dat is fijn, want zo zijn er dus geen open eindes. De serie laat knap acteerwerk zien; vooral Adele is in al haar complexiteit zeer goed neergezet. Als je zin hebt in een thrillerserie waarin haat, liefde, vertrouwen, afgunst, relaties en psychische problemen een grote rol spelen, dan zegt deze recensent: waag er een oog aan!


Schaf Behind Her Eyes hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Behind Her Eyes
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4

Samenvatting

Behind Her Eyes (2021) werd direct na de lancering een hit op Netflix. Het verhaal, gebaseerd op het gelijknamige boek van Sarah Pinborough, volgt alleenstaande moeder Louise. Zij raakt tegen beter weten in verzeild in het duistere geheim van David en Adele – een mysterieus koppel dat net nieuw is in de stad. Behind Her Eyes heeft alle ingrediënten van een psychologische thriller, bevat een bovennatuurlijk tintje en een verrassende plottwist.

Productie: Erik Richter Strand | Cast: Simona Brown, Eve Hewson, Tom Bateman, e.a. | Scenario: Steve Lightfoot, Sarah Pinborough | Duur: 6 afl. van 50 min. | Genre: Drama, Mystery, Thriller | Jaar: 2021

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.