Japanese Tales of the Macabre: ongrijpbare horrorserie zoekt grenzen op van het gruwelijke

9 februari 2023
Leestijd: 3 min.
, , ,
Anthologie biedt macabere inkijk in het creatieve brein van Junji Ito.
japanese-tales-of-the-macabre-junji-ito-maniac-netflix_header

Hét Japanse antwoord op de Amerikaanse Stephen King is ongetwijfeld schrijver en tekenaar Junji Ito. In 2019 won hij de prestigieuze Eisner Award voor zijn manga-adaptatie van Mary Shelley’s klassieker Frankenstein. Door de jaren heen heeft de mangaka een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Zo produceerde hij een grote hoeveelheid korte en lange verhalen die allemaal één ding met elkaar gemeen hebben: horror. In Junji Ito Maniac: Japanese Tales of the Macabre bracht Netflix in samenwerking met Studio Deen een selectie van twintig verhalen van papier naar beeldscherm. Het resultaat is een twaalfdelige serie vol zeer verschillende vertellingen. Sommige afleveringen beslaan één lang verhaal, andere episodes worden opgesplitst in meerdere bizarre plots die de kijker ieder op hun eigen manier doen gruwelen.

Losse afleveringen

De serie trapt af met de vreemde familie Hikizuri. Wanneer de oudste van het ouderloze gezin naar zijn werk vertrekt, ontmoet hij een knappe fotografe die bovennatuurlijke verschijnselen vastlegt. Wat volgt is een wervelende verhaallijn langs scheve familieverhoudingen, seances en een hoop hysterie. Ieder verhaal in Japanese Tales of the Macabre staat volledig op zichzelf. Wat als een rode draad door de afleveringen loopt, is Ito’s voorliefde voor onvoorspelbare plotwendingen, huiveringwekkende taferelen en excentrieke personages die de randen opzoeken van het grimmige, het gestoorde en het mysterieuze. In Layers of Terror zien we hoe een meisje genadeloos wordt gevild door haar overbezorgde moeder omdat deze het kind in haar niet kan loslaten. Een schrijver met hardnekkige obsessief-compulsieve trekken glijdt in Library Vision langzaam af in gekte wanneer zijn collectie boeken incompleet blijkt te zijn. Een vrouw rekent in Long Hair in the Attic af met haar overspelige ex en in Mold komt een huis tot leven wanneer een man het nietsvermoedend verhuurt.

Japanese Tales of the Macabre is gruwelijk en ongrijpbaar

En dit is nog maar het topje van Ito’s inktzwarte ijsberg. Zijn fantasie is zo divers dat het veel subgenres van horror omspant. Zo zitten in Japanese Tales of the Macabre de onvermijdelijke bloederige scènes waarin ledematen worden afgehakt en gruwelijke experimenten worden uitgevoerd. Ito’s werk neemt je daarnaast mee in de krankzinnige psyches van de personages en behandelt thema’s als (zelf)moord, de gevreesde doppelgänger, sadisme, folklore en allerlei bovennatuurlijke fenomenen. De afleveringen doen je meermaals versteld staan door de wendingen die ze nemen. Dit alles voelt allemaal erg Japans; de grenzen van het gruwelijke worden dan ook flink opgerekt. De character designs slaan hier naadloos op aan. Ze spelen met proporties en creëren huiveringwekkend geanimeerde grijnzen. Door de abrupte eindes van de verhalen blijf je als kijker wat verward achter. Maar misschien schuilt in deze ongrijpbaarheid nu juist de kracht van Ito. De psychedelische credits en de bizarre eindfragmentjes verhogen het sluimergevoel van al het verschrikkelijke wat je zojuist hebt gezien.


Eindoordeel: Japanese Tales of the Macabre (2023)
  • Personages
  • Verhaal
  • Muziek
3

Samenvatting

In Japanese Tales of the Macabre adapteert Netflix in samenwerking met Studio Deen twintig verhalen van Junji Ito. Wat als een rode draad door de afleveringen loopt, is Ito’s voorliefde voor onvoorspelbare plotwendingen, huiveringwekkende taferelen en excentrieke personages die de randen opzoeken van het gruwelijke, het gestoorde en het mysterieuze. De episodes nemen je mee in de krankzinnige psyches van de personages en behandelen thema’s als (zelf)moord, gekte, jaloezie, de gevreesde doppelgänger, sadisme en allerlei bovennatuurlijke fenomenen. Het is jammer dat sommige verhalen plotseling zijn afgelopen waardoor je als kijker onbevredigd achterblijft. Maar misschien schuilt in deze ongrijpbaarheid nu juist de kracht van het horrorgenre.

Japanese Tales of the Macabre is te zien op Netflix.

Regie & Productie: Shinobu Tagashira, e.a. | Voice Cast: Daisuke Hirakawa, Yoko Hikasa, Shun Horie, e.a. | Scenario: Junji Ito, Kaoru Sawada | Duur: 12 x 24 min. | Genre: Animation, Drama, Horror | Jaar: 2023

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.