Terug naar de middelbare school met ReLIFE.
Een tijdje geleden zag ik de anime ReLIFE (2016), een productie van TMS Entertainment. De serie is te zien op streamingdienst Crunchyroll. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige webmanga door YoyoiSo waar inmiddels zeven volumes van zijn verschenen.
Van NEET naar ReLIFE
ReLIFE verhaalt over de 27-jarige Kaizaki Arata die het leven lijdt van een NEET – een Japanse term voor jongvolwassenen die na hun studie geen motivatie hebben om een baan te vinden. In het geval van Arata is hij werkloos omdat hij ontslag heeft genomen bij een ‘black company’. Zonder inkomsten teert hij op de kosten van zijn ouders. Maar nu dreigen zij de geldkraan dicht te draaien als hij niet snel nieuw werk vindt. Gevoelens van mislukking en het uitzicht op het verliezen van zijn woonruimte, maken Arata erg depressief. Maar dan loopt Arata op een avond de vrolijke, blonde Ryo Yoake tegen het lijf. De jongen biedt hem aan om mee te doen met ReLIFE onder slechts een voorwaarde: hij mag niemand over het onderzoeksproject vertellen. ReLIFE is speciaal opgezet voor NEETs zoals Arata en hij stemt gelijk in om mee te doen. Aan de hand van een blauwe pil (kon het niet laten om hier aan The Matrix te denken) verandert Arata in een 17-jarige scholier om zo de wortels van zijn problemen aan te pakken.
Klassiek slice-of-life drama met een diverse cast
ReLIFE is een klassieke slice-of-life drama met een zeer diverse cast die je stuk voor stuk in je hart sluit. Zo maakt Arata vrienden met de eenzame Hishiro, de sportieve Tamarai, de onzekere Rena en de slimme Ooga. Voor het grootste deel draait de serie om adolescentenproblemen als onzekerheid, jaloezie en problemen met liefde en vriendschappen. Arata ontdekt dat zijn levenservaring hem erg van pas komt op school. Hij kan het met iedereen goed vinden en is in staat om zijn klasgenoten te voorzien van bruikbaar advies. Het kleinere deel van de serie draait om Arata’s werk bij de black company. Deze verhaallijn is vrij donker, maar doet de serie zeker goed aangezien de spanning soms teveel mist. Het zijn bovendien deze scènes waar Arata zijn belangrijkste lessen voor de toekomst uit kan halen.
ReLIFE maakt gebruik van bekende concepten
Qua concept (tijdreizen) en setting (middelbare school) doet ReLIFE sterk denken aan Erased (2016) en Orange (2016). Ten opzichte van Erased mist ReLIFE de nodige spanning, maar ten opzichte van Orange zit de serie qua cast sterker in elkaar. ReLIFE bevat de nodige tienerdrama die door de grappige animatie en luchtige personages als An toch behapbaar wordt. Daar waar Orange maar rond blijft cirkelen rondom Naho en Kakeru zien we in ReLIFE al snel de resultaten die de personages boeken. Een nadeel van de grote cast van ReLIFE is wellicht dat de personages teveel op elkaar gaan lijken. Zo had ik moeite met het uit elkaar houden van Ryo en Ooga.
Slotaflevering maakt tweede seizoen mogelijk
De gebeurtenissen in ReLIFE worden begeleid door pianomuziek van Masayasu Tsuboguchi en past goed bij de realistische verhaallijnen. Naast de dramatische scènes weet de anime de kijkers te binden door deze zich af te laten vragen of Arata zijn deelname aan ReLIFE geheim kan houden. Rondslingerende bierblikjes en sigaretten is geen optie als je samen met klasgenoten thuis gaat leren voor een examen! Ook licht Ryo al vrij vroeg in de serie een tipje van de sluier door te hinten naar de mislukte Case 001. Deze persoon deed als eerste mee aan het ReLIFE-project, maar de identiteit wordt tot aan het eind toe goed verborgen gehouden. Na het kijken van de dertien afleveringen van ReLIFE heb je het gevoel dat de serie nog niet helemaal compleet is. Aangezien de manga nog loopt is een tweede seizoen niet ondenkbaar. Ik kijk er in ieder geval naar uit.
Eindoordeel: ReLIFE (2016)
Samenvatting
ReLIFE is een klassiek slice-of-life drama over schoolgaande tieners. Naast enkele dramatische scènes weet ReLIFE de kijkers te binden door deze zich af te laten vragen of Arata zijn deelname aan ReLIFE geheim kan houden. Deze en andere vragen houden de deur naar een tweede seizoen open, en dat is zeker welkom!
Productie: Satoru Kosaka | Voice Cast: Kensho Ono, Ai Kayano, Ryouhei Kimura, e.a. | Scenario: YoyoiSo | Duur: 13 afl. van 23 min. | Genre: Animation, Drama, Romance | Jaar: 2016
- Daantje, de wereldkampioen: een fazant-tastisch vader-zoon avontuur - 12 september 2024
- Extreem luid & ongelooflijk dichtbij: berouwende puzzeltocht door New York - 9 september 2024
- Een lied voor Achilles: traditionele hervertelling van de Ilias bezingt epische queer liefde - 2 september 2024
Ontdek meer van Eline schrijft hier
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
2 reacties
Erg leuke recensie 🙂
Ik heb het ook een erg leuke serie gevonden, ik hoop ook dat er nog een seizoen van komt!
Dank je wel! 🙂 Ja ik hoop het ook, en anders ga ik denk ik gewoon de manga lezen om erachter te komen hoe het verhaal verder gaat 😉