Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?: nieuwe HOI maakt problemen van millennials en gen Z’ers bespreekbaar

9 november 2023
Leestijd: 4 min.
, ,
hoe-overleef-ik-alles-wat-ik-niemand-vertel-francine-oomen_header

Millennials hebben het tegenwoordig niet makkelijk. Het leven is duur, er zijn groeiende klimaatzorgen, verontrustende digitale revoluties en weinig beschikbare woonruimte. Vroeger vond je het antwoord op al je (puber)vragen in de Hoe overleef ik-reeks. Van survivaltips om de brugklas te overleven tot adviezen over vriendschap, liefde en de omgang met je ouders; deze jeugdserie wist je van raad te voorzien. Om al deze vroegere – inmiddels volwassen – lezers nu een hart onder de riem te steken, is Francine Oomen terug met een nieuw boek. In Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? is het leven van de bijna 26-jarige Rosa van Dijk anders gelopen dan ze had gehoopt. Haar studies zijn geflopt, ze woont weer bij haar ouders, Neuz is verdwenen en ze heeft haar beste vrienden Esther en Jonas al vier jaar niet meer gesproken. Daarnaast steken onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden hardnekkig de kop op. Rosa besluit haar oude vrienden op te zoeken om haar leven weer op de rit te krijgen, maar ontdekt al snel dat Esther en Jonas net zo hard met hun leven worstelen als zij.

De roerige quarterlifecrisis

De vijftien delen die voorafgaan aan dit nieuwe boek zitten vol tienerproblemen die soms behoorlijk heftig zijn. In Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? put Oomen eveneens uit een scala aan problemen die de zogenoemde ‘generatie HOI’ bezighoudt. De rode draad in het boek is de quarterlifecrisis. Rosa en haar vrienden twijfelen aan zichzelf en het leven stelt hun teleur. Om deze roerige fase het hoofd te bieden, besluiten ze op vakantie te gaan naar Portugal. Tijdens deze avontuurlijke roadtrip valt de lezer van de ene worsteling in de andere en komen thema’s als verslaving, rouw, abortus, eetstoornis en burn-out aan bod. De personages maken kennis met verschillende levensvisies, experimenteren met digitale tools, sluiten nieuwe vriendschappen en maken (mentale) problemen bespreekbaar. Oomen schrijft vlot en weet op een toegankelijke manier psychologische theorieën te verwerken, zoals de Voice Dialogue. De personages voelen snel vertrouwd en hebben allemaal nog duidelijk het kind uit de eerdere boeken in zich zitten: Rosa reddert, Rooz rebelleert, Esther adviseert en Jonas droomt.

Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? is een nostalgische rollercoaster

Om een breed lezerspubliek aan te spreken, is Oomen genoodzaakt om heel veel onderwerpen in haar boek te bespreken. Door de snelheid waarmee dit gebeurt, wordt het verhaal af en toe erg sturend waarbij er weinig ruimte is om de problemen van de personages te nuanceren en vanuit verschillende standpunten te bekijken. Ook zijn sommige plotwendingen wat makkelijk gekozen om het verhaal moeiteloos voort te stuwen. Soms besluipt je bovendien het gevoel dat je weer over een vriendengroep vol pubers leest dan over half twintigers. Te midden van deze rollercoaster heeft Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? desalniettemin een hoog nostalgie-gehalte waardoor je de personages en hun nieuwe avonturen direct in je hart sluit. Behalve mails, bevat het boek voiceberichten en de output van ChatGPT die de plot dynamisch houden. Onder leiding van een gezamenlijke vriendin worden Rosa en haar vrienden gaandeweg het verhaal uitgedaagd om met hun problemen aan de slag te gaan: ‘Ik denk dat de sleutel tot geluk is, dat je doet waarvoor je bestemd bent.’ Deze koers bevat genoeg stof voor het vervolg op dit boek. Lezers die snakken naar meer context kunnen zich tegoed doen aan Hoe Overleef Ik… De Podcast die verdieping biedt op de vele thema’s die in Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? worden behandeld.


📖 Ook lezen? Koop hier Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?
3.5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.