System vs. Creator: steekhoudend essay predikt het belang van introspectie in een postmoderne maatschappij

6 november 2023
Leestijd: 4 min.
, ,
system-vs-creator-make-the-system-work-for-you-meverly-adjhei-benjamin_header

Titel: System vs. Creator. Make the system work for you
Auteur:
Meverly Adjhei Benjamin
Uitgeverij:
Houndstooth Press
Genre: Non-fictie, Essay
Bladzijdes:
98
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-1-5445-4490-8
*In ruil voor een eerlijke recensie heb ik via Maria Popova een recensie-exemplaar ontvangen van de auteur

‘Vroeger was alles beter’ wordt weleens gezegd. Toch zijn we in de postmoderne samenleving waarin wij op dit moment leven van alle gemakken voorzien. Voor een complete maaltijd hoeven we ons huis niet meer uit. Via het internet zijn we vanuit onze luie stoel op de hoogte van gebeurtenissen die over de hele wereld plaatsvinden. Het postmoderne leven en daarmee de opkomst van de digitalisering, heeft ons leven aanzienlijk makkelijker gemaakt. Maar tegen welke prijs? In System vs. Creator biedt Meverly Adjhei Benjamin de lezer een kans om even stil te staan bij wat er niet goed gaat in de wereld. Wat betekenen al deze 21e-eeuwse gemakken tegen het decor van groeiende klimaatzorgen, politieke onrust, armoede en te weinig woonruimte? Wat is de waarde van goed onderwijs? Hoe belangrijk is het hebben van een geweldige carrière als je relatie hieronder lijdt? En kunnen kinderen in deze tijd wel opgroeien tot gelukkige volwassenen? Dit essay reikt handvatten aan om dicht bij jezelf te blijven in een samenleving die daar in sneltreinvaart aan voorbijraast.

Focussen op de kleine radars in de samenleving

Social media is een plek van uitersten. Behalve het tonen van gruwelijke oorlogsbeelden – die vervolgens de game apps van onze kinderen binnensijpelen – is het ook hét platform bij uitstek om te laten zien hoe perfect jouw leven is. Celebrities bereiken met één druk op de knop een miljoenenpubliek aan volgers. Het is een plek waar successen worden gedeeld. Een plek waar je laat zien wat er allemaal goed gaat in je leven. Benjamin brengt in haar essay de focus naar de kleine radars in de samenleving. De mensen die niet zichtbaar zijn, maar die we wel zouden missen als hun werk niet zou worden gedaan. Hoe zou onze maatschappij er bijvoorbeeld uitzien zonder schoonmakers? Als je altijd maar oog hebt voor opzichtige zaken als succes, roem en geluk leg je de lat voor jezelf erg hoog. Hoe zou jij je leven invullen als je wat minder let op wat een ander allemaal voor elkaar heeft (of lijkt te hebben)? Wat zou je het liefst doen als je naar je hart zou luisteren? Wat doet er voor jou dan écht toe?

De kracht van introspectie in System vs. Creator

Benjamin studeerde rechten en is in het dagelijks leven PhD Candidate aan de University of Wolverhampton en werkzaam als consultant. In System vs. Creator combineert ze theorieën over stress, (mentaal) welzijn, work-lifebalance en slaap met haar eigen opvattingen en principes over hoe zij denkt dat het leven in de 21e eeuw aangenamer kan worden. Benjamin schrijft vlot en toegankelijk. De theoretische inslag wordt behapbaar gemaakt dankzij de korte hoofdstukken waarin het essay is opgedeeld. Aan de hand van verhalen over bekende en minder bekende mensen – zoals de man die zonder muzikale opleiding prachtig speelt op de piano van een treinstation en vervolgens op social media ‘ontdekt’ wordt – laat Benjamin niet alleen zien dat de digitalisering óók pluspunten heeft, maar benadrukt ze tevens hoe belangrijk het is om je eigen talenten te ontplooien:

‘Whatever spurs you on, whatever makes you want to hold on even when things look bleak, hold on to it.’

Geloven in jezelf is voor Benjamin net zo belangrijk als haar religieuze overtuigingen. Toch voert dit laatste nergens de boventoon, en bevat System vs. Creator bruikbare tips om te komen tot introspectie om jezelf (mentaal) te bevrijden van de heersende systemen binnen het haastige, oppervlakkige en gecompliceerde leven in een postmoderne maatschappij.


📖 Ook lezen? Koop hier System vs. Creator of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: System vs. Creator
4
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.