Joris en de geheimzinnige toverdrank: fantasierijk verhaal over de geheimen van opgroeien

11 september 2023
Leestijd: 3 min.
,
joris-en-de-geheimzinnige-toverdrank-roald-dahl_header

Titel: Joris en de geheimzinnige toverdrank
Originele titel:
George’s Marvellous Medicine
Auteur:
Roald Dahl
Uitgeverij:
Uitgeverij De Fontein
Illustrator: Quentin Blake
Vertaling:
Huberte Vriesendorp
Genre:
Jeugdliteratuur
Bladzijdes:
94
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-261-3936-9

Joris moet de hele zaterdagochtend op zijn grootmoeder passen. Zijn moeder is boodschappen doen, vader is weg en de boerderij waarin hij woont ligt erg afgelegen. Joris verveelt zich kapot en vindt ‘grootmoe’ maar een ‘zelfzuchtige, mopperige oude vrouw’. Hier komt de lezer ook snel achter, want in Joris en de geheimzinnige toverdrank van Roald Dahl (o.a. De tovervinger) begint grootmoeder vrijwel direct te klagen. Ze vraagt zich af waar haar thee blijft, waarom Joris zo snel opgroeit en wanneer ze haar drankje krijgt dat ze steevast om elf uur moet innemen. Dit brengt Joris op een fantastisch idee: hij gaat zelf een drankje brouwen voor grootmoe om haar na het geklaag en de bangmakerij eens flink te laten schrikken. De jongen giet alles wat hij maar kan vinden in een enorme soeppan en schenkt het bruine mengsel in het flesje van grootmoe. Wanneer ze een lepel van het goedje naar binnen werkt gebeurt er iets heel geheimzinnigs…

Opgroeien tot reusachtige proporties

Grootmoe begint te stomen en er komen wolken uit haar lijf. Dan begint ze te groeien. Nee, niet neer zoals ze Joris op ijzige toon de les las, maar op. En hoe! Binnen een paar minuten is grootmoeder zo erg gegroeid dat ze met haar hoofd door het dak van de boerderij steekt. De brandweer moet eraan te pas komen om haar uit het huis te bevrijden. Tegen die tijd heeft Joris zijn toverdrankje aan verschillende boerderijdieren gegeven die allemaal reusachtige proporties hebben aangenomen. Joris’ ouders, Meneer en Mevrouw Krakeel, schrikken zich bij thuiskomst een hoedje. Moeder bekommert zich om arme grootmoe. Vader ziet al snel de mogelijkheden van Joris’ drankje. Hij draag Joris op om er nog meer van te maken, maar weet hij alle ingrediënten nog?

Griezelige grootmoeder en vindingrijke jongen in Joris en de geheimzinnige toverdrank

Joris en de geheimzinnige toverdrank is een van de fantastische verhalen van Dahl en verscheen in 1981. Het verhaal zit vol (taal)humor. Zo beschrijft Dahl op grappige wijze de denkwijze van Joris achter ieder ingrediënt dat hij in de grote soeppan doet. Daarnaast zitten er fantasievolle rijmpjes in en wordt ieder personage op een karakteristieke manier neergezet, voorzien van illustraties van Quentin Blake. Zoals in veel verhalen van Dahl heeft ook Joris en de geheimzinnige toverdrank een duistere kant. Grootmoe is heerlijk gemeen en haar ‘geheimpjes’ doen denken aan die van een oude heks: ‘Sommigen (…) hebben geheimzinnige krachten, die de wezens hier op aarde in de wonderlijkste vormen kunnen omtoveren’. Net als Joris zullen jonge lezers hier even van griezelen. Joris’ toverdrank zorgt voor de meeste spanning in het boek, maar is ook iets om niet zelf na te maken. Joris en de geheimzinnige toverdrank is een vermakelijk en fantasierijk verhaal over een griezelige grootmoeder en een vindingrijke jongen. Dit boek sluit bovendien goed aan bij het thema van de Kinderboekenweek 2023: Bij mij thuis.


📖 Ook lezen? Koop hier Joris en de geheimzinnige toverdrank of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Joris en de geheimzinnige toverdrank
4
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.