Geschiedenis van geweld: cryptische roman over de complexe mechanismen achter geweld

7 september 2023
Leestijd: 3 min.
, , ,
geschiedenis-van-geweld-édouard-louis_header

Titel: Geschiedenis van geweld
Originele titel:
Histoire de la violence
Auteur:
Édouard Louis
Uitgeverij:
De Bezige Bij
Vertaling: Reintje Ghoos, Jan Pieter van de Sterre
Genre:
Non-fictie
Bladzijdes:
208
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-90-234-6691-8

Op kerstavond 2012 ontmoet Édouard Louis in zijn woonplaats Parijs een man op straat. Hoewel hij uitkijkt naar het lezen van de stapel boeken onder zijn arm, voelt hij zich direct tot de donkere verschijning aangetrokken. Reda, afkomstig van Algerijnse ouders, weet op speelse – maar achteraf zeer geraffineerde en dwingende – wijze een gesprek met Louis aan te knopen. De man leeft van het geld dat hij verdient met klusjes. Een echte baan is voor hem nog ver weg, omdat hij geen verblijfsvergunning heeft. Toch weet hij in zijn onzekere bestaan één ding zeker: hij wil graag met Louis de nacht doorbrengen. Louis zwicht voor het gevoel dat de man in hem losmaakt, neemt Reda mee naar huis en verwacht een spannende onenightstand. Deze beslissing luidt echter het begin in van een verschrikkelijke nacht waarin Louis moet vrezen voor zijn leven. In Geschiedenis van geweld duikt Louis in zijn verleden om deze traumatische ervaring en de nasleep ervan een plek te kunnen geven.

Scherpe observaties

Van jongs af aan is Louis bekend met geweld. In het Picardische dorp waarin hij opgroeide werd machogedrag verheerlijkt, wat automatisch betekende dat hij er niet bij hoorde vanwege zijn geaardheid en zachte trekjes. In zijn essays en eerste roman Weg met Eddy Bellegueule ontleedde Louis de gedragscodes die achter de arbeidersklasse schuilgaan om te kunnen plaatsen waar dit grove (verbale) geweld vandaan kwam. Geschiedenis van geweld legt de nadruk meer op het rechtssysteem. Wat gebeurt er als een witte man aangifte doet van seksueel misbruik en poging tot moord door een man met een immigratieverleden en een Arabische achtergrond? Louis heeft oog voor het institutioneel racisme waar de recherche zich schuldig aan maakt. Daarnaast maakt hij zich er zelf sinds het traumatische incident in zijn appartement ook onbewust schuldig aan en weet dit in de vorm van scherpe observaties op papier te zetten:

‘In de rassenwaan die me overspoelde had het gevaar altijd een mannengezicht. Ik sloeg mijn ogen neer of keerde mijn hoofd af en ik smeekte zwijgend Val me niet aan, val me niet aan. Ik boog mijn hoofd niet als de man blond of rood haar had, of een heel bleke huid.’

Geschiedenis van geweld is geen toegankelijk boek

Naast juridische en maatschappelijke aspecten, krijgt Geschiedenis van geweld een psychologische lading als Louis zijn eigen handelingen nagaat op die gruwelijke nacht in december. Waarom is hij niet eerder ontsnapt? Waarom maakte hij zo’n punt van zijn vermiste mobiele telefoon? Wilde hij Reda pleasen? Is hij niet zélf de schuld van al het geweld dat bij Reda ontketend werd? Deze innerlijke criticus zet Louis af tegen het gesprek dat zijn zus Clara met haar man voert en verandert via haar woorden in schadelijk victim blaming. Hieruit vloeit voort dat hoe intelligent, ad rem of gespierd je ook bent, je kunt niet voorspellen hoe je in een levensbedreigende situatie gaat handelen. Geschiedenis van geweld is geen toegankelijk boek. Louis schrijft cryptisch en omslachtig over onderwerpen die zwaar maar tegelijkertijd urgent zijn. Vind je hier eenmaal je weg in, dan kun je rekenen op diepzinnige bespiegelingen, treffende observaties en doordachte uiteenzettingen van diverse complexe mechanismen achter gewelddadige gebeurtenissen en de juridische, maatschappelijke en medische procedures die aansluitend volgen.


📖 Ook lezen? Koop hier Geschiedenis van geweld of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Geschiedenis van geweld
3
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.