Knokke Off: kopje-onder in familiegeheimen in thrillerachtig zomerdrama aan de Belgische kust

4 september 2023
Leestijd: 4 min.
, ,
Knokkend de zomer door in Knokke Off.
knokke-off-netflix_header

Met tegenzin brengt de Nederlandse Daan (Eliyha Altena) met zijn moeder Melissa (Anna Drijver) de zomer door in Knokke. Aanvankelijk lijken moeder en zoon een kampeervakantie te houden in het Belgische kustplaatsje. Van ontspannen dagjes aan zee komt echter niet veel terecht. Melissa heeft haar zinnen gezet op een baantje als nanny bij een van de rijke gezinnen in Knokke. Daan gaat werken in de beachclub van Jacques (Gene Bervoets). Gaandeweg de serie blijkt Melissa een urgent motief te hebben om de zomer in Knokke te verblijven, terwijl Daan verstrikt raakt in een verraderlijke driehoeksverhouding met de knappe Louise (Pommelien Thijs) en haar gewelddadige vriend Alex Vandael (Willem De Schryver). Knokke Off is de nieuwste zomerse Netflix-serie van Vlaamse bodem die, net als Twee Zomers, de kijker tien afleveringen lang genadeloos meesleurt in een dramatische plot met thrillerachtige elementen.

Schone schijn van Knokkoise kakkers

Op het moment dat Louise vanaf het verhoogde terras van de beachclub stiekem naar Daan kijkt, weet de kijker al dat er genoeg drama in het verschiet komt te liggen. Rijkeluiszoontje Alex heeft zijn vriendin direct door, en maakt van de gelegenheid gebruik om Daan eens goed naar beneden te halen. Die arme jongen van kleur heeft zijn vriendin immers niets te bieden, toch? Knokke Off volgt in afwisselende plotlijnen Louises strikte opvoeding en Alex’ gespannen thuissituatie. Moeder Eleonore draagt een trauma met zich mee, vader Patrick gaat veelvuldig vreemd en Alex’ bijdehante zusje is op de achtergrond van alles getuige. Met geld, drank, drugs en seks denken de rijken hun problemen op te kunnen lossen. Zo ook Alex en Louise. Maar vanaf het moment dat Louise haar medicatie niet meer slikt, en Alex flink op zijn kop krijgt van zijn vader omdat hij een nachtclub met de weinig subtiele naam Crazy Lou Lou wil openen, wordt duidelijk dat het perfecte wereldje van deze Knokkoise kakkers slechts schone schijn is. Alex worstelt met een groot geheim en reageert zijn sluimerende ‘daddy issues’ af op de bipolaire Louise die hij daarmee steeds verder van zich afduwt, recht in de armen van Daan.

Knokke Off duikt in de psychen van getroebleerde jongeren

Ondertussen speurt Melissa naar antwoorden op een mysterieuze verdwijning. Haar zoektocht komt tot een zinderende ontknoping. De weg daarnaartoe houdt de spanning in de serie goed vast. Toch figureert Melissa slechts op de achtergrond en kiest Knokke Off ervoor om een rauwe duik te nemen in de psychen van de getroebleerde jongeren en hun verhoudingen met hun al even getroebleerde ouders. Niet alle karakterschetsen worden even zorgvuldig uitgewerkt. De interessante, maar uiterst arrogante, Alex en de onvoorspelbare, maar verrassende, Louise blijven boeien, waarbij Daan als stabiele factor fungeert. Het acteerwerk is ijzersterk, al is de plot soms wat voorspelbaar en biedt de serie qua kijkervaring niet echt iets nieuws. De kijker wordt overspoeld door thrillerachtig coming-of-age drama dat onafgebroken in torenhoge golven aan komt zetten. Het is dan ook een goede keus van makers Van Biervliet (De Familie Claus) en Goris (Gevoel voor Tumor) om af en toe een adempauze in te lassen zodat het heftige (seksuele) geweld, de strobe lights, trips en highs even kunnen zinken. Op deze momenten wordt de kijker getrakteerd op rustgevende shots van Knokke en komt de hypnotiserende soundtrack van Sohnarr extra binnen. Het open einde voelt aanvankelijk wat onbevredigend, maar naarmate Knokke Off landt blijven maatschappelijke thema’s als macht, rijkdom en armoede, identiteit, misbruik en mentaal welzijn genoegzaam nog even hangen.


Eindoordeel: Knokke Off (2023)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4

Samenvatting

Knokke Off volgt in afwisselende plotlijnen Louises strikte opvoeding, Alex’ gespannen thuissituatie en een mysterieuze verdwijning in het Belgische kustplaatsje Knokke. Tijdens een zomers verblijf raakt de 17-jarige Daan betrokken bij een verraderlijke driehoeksverhouding met Louise en Alex. Knokke Off neemt een rauwe duik in de psychen van de getroebleerde jongeren en hun verhoudingen met hun al even getroebleerde ouders. Het acteerwerk is ijzersterk, al is de plot soms wat voorspelbaar en biedt de serie qua kijkervaring niet echt iets nieuws. Het open einde voelt aanvankelijk wat onbevredigend, maar naarmate Knokke Off landt blijven maatschappelijke thema’s als macht, rijkdom en armoede, identiteit, misbruik en mentaal welzijn genoegzaam nog even hangen.

Knokke Off is te zien op Netflix.

Regie & Productie: Tom Goris, Anthony Van Biervliet, e.a. | Cast: Pommelien Thijs, Willem De Schryver, Eliyha Altena, e.a. | Scenario: Anthony Van Biervliet, Nele Vandael, Luk Wyns | Duur: 10 x 30 min. | Genre: Drama | Jaar: 2023

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.