Toen ik je zag: persoonlijk verhaal over de impact van psychische problemen op een gezin

22 januari 2024
Leestijd: 3 min.
, ,

In 2023 maakte Solo Stories een indringende theaterproductie van Nu ik je zie, het boek van Merlijn Kamerling die op zoek gaat naar de persoon achter zijn overleden vader Antonie. In hetzelfde jaar was ook de bioscooprelease van Toen ik je zag, een dramafilm van Ben Verbong gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Isa Hoes. Tijdens de audities van Goede Tijden, Slechte Tijden zien Isa en Antonie elkaar voor het eerst. Hoewel ze allebei een relatie hebben, worden ze verliefd. Een liefdevol, maar onstuimig huwelijk volgt. De bekende (theater)acteur en zanger maakte in 2010 een einde aan zijn leven na jarenlang te hebben geworsteld met psychische problemen. Zijn vrouw Isa en jonge kinderen Merlijn en Vlinder blijven verslagen achter. De zoektocht in Nu ik je zie van Merlijn Kamerling die op jonge leeftijd zijn vader verliest en als twintiger zijn identiteit probeert vorm te geven, maakt in Toen ik je zag plaats voor het ingrijpende verhaal van Hoes die haar man langzaam ziet afglijden in een allesvernietigende depressie.

Een spraakmakend stel

Hoes en Antonie worden in de jaren negentig als jonge acteurs razend populair dankzij hun rollen als Myriam van der Pol en Peter Kelder in de serie GTST. Wanneer ze ook in het echt een relatie krijgen, lijkt hun leven perfect. Het spraakmakende stel is een favoriet onder de pers en de paparazzi. Niet voor niets zoeken ze vaak de rust op in het buitenland. In hun afgelegen woning in Zevenhoven komt hun liefde aanvankelijk nog meer tot bloei. Toen ik je zag begint als een persoonlijk verslag waarin Hoes beschrijft hoe ze haar studiejaren en de periode als beginnend actrice heeft beleefd. Waar haar weg naar een succesvolle carrière vol obstakels was, lijkt Antonie zonder veel moeite de meest indrukwekkende rollen binnen te slepen en zijn naam in de acteerwereld te vestigen. Toch is het voor hem nooit goed genoeg en twijfelt hij eindeloos aan zichzelf. Gedachten die onschuldig beginnen, maar die Antonie en zijn gezin steeds meer in de grip gaan houden.

Toen ik je zag is openhartig, intiem en schrijnend

Hoes biedt in Toen ik je zag een openhartig inkijkje in haar huwelijk met Antonie. Het rooskleurig beeld dat de buitenwereld van hen heeft, draait in de privésfeer honderdtachtig graden als de depressieve episoden van Antonie steeds hardnekkiger worden. Er volgen intense ruzies en Hoes raakt steeds meer vervreemd van haar man die haar op afstand houdt. Haar huwelijk wordt ondraaglijk wanneer Antonies donkere buien haar afstoten, terwijl zijn lichtere dagen haar weer aantrekken. Brieven en dagboekfragmenten van zowel Hoes als Antonie maken de sfeer nog intiemer en trekken de lezer mee in de emoties die op dat moment binnen het gezin speelden. Hoewel Toen ik je zag beschrijvende stukken bevat die erg feitelijk lezen, weet Hoes de lezer te raken door verschillende persoonlijke ontboezemingen over haar liefde voor Antonie. De schrijnende radeloosheid waarin zij verkeert als het met haar man steeds slechter gaat, wordt treffend beschreven. Het zal bovendien veel herkenning oproepen bij iedereen die te maken heeft (gehad) met een dierbare met psychische problemen.

Heb je last van suïcidale gedachten of maak je je zorgen om iemand?
113 Zelfmoordpreventie is er voor jou.


📖 Ook lezen? Koop hier Toen ik je zag of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Toen ik je zag
3.5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.