Shinrin-yoku: zelfhulpboek forceert kunst van het bosbaden als natuurlijk medicijn tegen fysieke en mentale klachten

29 januari 2024
Leestijd: 3 min.
, ,

Al eeuwenlang is het algemeen bekend dat (mentale) gezondheid onlosmakelijk verbonden is met de natuur. De basis voor kruidengeneeskunde, waarbij planten en kruiden worden gebruikt om uiteenlopende klachten te behandelen, werd voor het eerst gelegd in de Oudheid. Door de eeuwen heen is deze kennis sterk uitgebreid. Plantaardige middelen worden ingezet voor diverse kwaaltjes en krijgen belangrijke rollen toebedeeld in het uitvoeren van rituelen van diverse natuurreligies. In Shinrin-yoku van Francesc Miralles en Héctor García staat het belang van de natuur eveneens centraal. Na het uitbrengen van enkele bestsellers rondom het Japanse concept Ikigai over het zoeken en vinden van een (levens)doel, richt het schrijversduo zich in Shinrin-yoku op de ‘kunst van het bosbaden’ (森林浴). In het westen is dit een redelijk onbekende term, maar in Japan is baden in het bos onderdeel van het dagelijks bestaan. Aan de hand van verschillende invalshoeken proberen Miralles en García met hun boek het enthousiasme voor bosbaden in westerse landen aan te wakkeren.

Gezondheidsmethode om ziekten te voorkomen

De natuur neemt in Japan een speciale plek in. Volgens het shintoïsme, de belangrijkste natuurreligie in Japan, worden rivieren, bergen, maar ook bossen bevolkt door ‘Kami’ (): natuurgeesten. Allerlei overgeleverde, folkloristische verhalen bevestigen dat eerbiedige omgang met de natuur de sleutel vormt tot het lichamelijk en geestelijk welzijn van de mens. Vanuit deze traditionele, diep verankerde overtuiging staat de Japanse bevolking veel dichter bij de natuur dan in het westen het geval is. In Japan is shinrin-yoku een vaste gezondheidsmethode om diverse ziekten te voorkomen. Zo bestaan er speciale shinrin-yoku wandelroutes en hebben werknemers recht op vrije dagen om de gunstige effecten van de kunst van het bosbaden te ervaren. Miralles en García bouwen hun boek op uit zes hoofdstukken waarin ze dieper ingaan op de achterliggende filosofie van shinrin-yoku die ze vervolgens koppelen aan wetenschappelijke onderzoeksresultaten. Naast enkele Japanse volksverhalen, proberen de auteurs de lezer warm te maken met westerse natuurbelevingen zoals die van de Amerikaanse filosoof Thoreau. Het belang van de natuur, dat haaks op onze gejaagde, stedelijke mentaliteit staat, wordt zo op een toegankelijke manier onderstreept.

Shinrin-yoku bevat geforceerde mix tussen theorie en praktijk

Behalve een theoretische insteek, gaat Shinrin-yoku in op het praktiseren van bosbaden. Van meditatief wandelen, het ervaren van ‘yugen’ (幽玄) en het aanschouwen van ‘komorebi’ (木漏れ日) tot het thuis toepassen van deze Japanse gezondheidsmethode. Om het uitgeruste gevoel na een dag in de natuur te hebben doorgebracht te verklaren, dragen Miralles en García diverse wetenschappelijke bevindingen aan omtrent verbeterde slaapkwaliteit en een verlaagde bloeddruk. Hoewel deze resultaten bedoeld zijn om een gefundeerde basis te leggen, wordt al snel duidelijk dat de grafieken nauwelijks iets toevoegen. Wie een beetje thuis is in statistiek ziet dat de gegevens slechts een kleine verhoging laten zien die ver van significant is. Ook de specifieke relatie met het bosbaden blijft vaag. Alle vormen van beweging in de natuur verminderen stress en leiden uiteindelijk tot een gunstige invloed op het fysiek en mentaal welzijn. De kunst van het bosbaden neemt dan ook slechts een klein plaatsje in in het boek. De manier waarop de auteurs proberen de lezer van de therapeutische effecten van mindful wandelen te overtuigen, voelt daardoor wat geforceerd. Dit neemt niet weg dat Shinrin-yoku een veelzijdige kijk geeft op de natuur en hoe die in relatie staat tot de Japanse spirituele en filosofische tradities.


📖 Ook lezen? Koop hier Shinrin-yoku of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Shinrin-yoku
2.5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.