Odd and the Frost Giants: de winter leeft in dit mythische kinderverhaalLeestijd: 3 min.

30 januari 2017

Titel: Odd and the Frost Giants
Auteur: Neil Gaiman & Chris Riddell
Uitgeverij: Bloomsbury
Genre: Jeugdliteratuur, Fantasy
Bladzijdes: 120
Uitvoering: Hardcover
ISBN: 978-14-088-7060-0
Prijs: 19,99
Sterren: 3/5

Een winterse mythe

Terwijl de laatste restjes sneeuw hier langzaam aan het oplossen zijn, bevindt de twaalfjarige Odd zich in een winter die maar blijft aanhouden (wat inderdaad behoorlijk ‘odd’ is). Samen met zijn halfbroers en -zussen woont Odd (in het Noors betekent zijn naam ‘punt van een mes’) bij zijn moeder en stiefvader in een klein dorpje ergens in Scandinavië. De jongen heeft niet veel geluk: zijn vader kwam twee jaar geleden om het leven tijdens een inval van de Vikingen en Odd verbrijzelde zijn voet onder een boomstam. Het enige tastbare aandenken dat Odd nog aan zijn vader heeft is een bijl.

“Winter hung in there, like an invalid refusing to die. Day after day the ice stayed hard; the world remained unfriendly and cold.”

Omdat zijn moeder zich alleen nog maar bezighoudt met haar nieuwe man en de inwoners van het dorp met de dag chagrijniger worden door de strenge winter, vertrekt Odd naar het bos en doet daar een wonderlijke ontdekking. Middenin het uitgestrekte woud ontmoet hij een pratende vos, adelaar en beer, waarvan de laatste met zijn poot vastzit in een val. Odd bevrijdt de beer en komt er snel achter dat dit geen echte dieren zijn, maar de Noorse goden Loki, Odin en Thor die door de Frost Giants zijn misleid, tot dieren zijn vervloekt en vervolgens uit Asgard zijn verbannen.

“When the water freezes, the rainbows are trapped in it, like fish in a shallow pool. And the sunlight sets them free.”

Odd besluit de goden te helpen en samen gaan ze op zoek naar de Regenboogbrug – de poort naar het magische Asgard. Hoewel Odd in zijn kreupele toestand misschien niet in staat is om te vechten, zet hij een slim plan op om de hamer van Thor terug te halen en de reuzen uit Asgard te verjagen. Zal het hem lukken beide werelden te redden en de eindeloze winter te stoppen?

“Odd had seen the water in the fjord steam in winter, when the air was colder than the water. He wondered how cold the Frost Giant was.”

Odd and the Frost Giants is geschreven door Neil Gaiman (1960) als onderdeel van World Book Day in Engeland. Gaiman is o.a. bekend van zijn kinderboek Coraline (2002) dat in 2009 werd verfilmd door Henry Selick (lees ook mijn filmrecensie) en de graphic novel Sandman. In Odd and the Frost Giants blaast hij op toegankelijke wijze een oude mythe nieuw leven in. Het plot is ongecompliceerd, kort en er is een duidelijke moraal in het boek aanwezig.

Omdat het korte verhaal vol zit met informatie over de Noorse cultuur en mythologie, is het boek ook voor volwassenen erg vermakelijk en zullen kinderen zich wellicht amuseren met de goed uitgewerkte (en uitgesproken) personages en de gedetailleerde tekeningen van Chris Riddell. Odd and the Frost Giants is een mythisch verhaal waar je zo doorheen bent, maar die er in slaagt de winter op magische wijze weer even terug te halen.

Geef een reactie op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
Abonneren op
%d bloggers liken dit: