Move To Heaven: emotioneel drama over verhuizen van leven naar dood

31 januari 2022
Leestijd: 4 min.
, ,
Trauma’s horen in een verhuisdoos.
move-to-heaven-netflix_header

Koreaanse drama’s staan bekend om hun zoetsappige romances (One More Time; Romance is A Bonus Book) en een scheutje melodrama (Navillera). Move To Heaven pakt het anders aan. De twintigjarige Geu-Ru (Tang Joon-Sang) runt samen met zijn vader Jeong-u (Jin-Hee Ji) traumareinigingsbedrijf Move To Heaven. Als traumareinigers rijden ze zo snel mogelijk naar de plaats waar iemand is overleden om vervolgens hun woning te ‘reinigen’. Dit reinigen gebeurt aan de hand van het verzamelen van de belangrijkste persoonlijke bezittingen van de overledene. Deze worden in een doos gelegd en overgedragen aan de nabestaanden. Daarna wordt de woning grondig schoongemaakt. Maar als Jeong-u plotseling zelf overlijdt, moet Geu-Ru het bedrijf in zijn eentje draaiende houden.

Voogd, vriendin en vrede

Hoewel Geu-Ru meerderjarig is, wordt hij door de overheid niet aan zijn lot overgelaten. Via de voogdij komt hij in contact met zijn oudere neef Sang-Gu (Lee Jehoon). Dit komt omdat Geu-Ru Asperger heeft, een autismespectrumstoornis. Sang-Gu voelt er in eerste instantie niets voor om voor zijn jongere neef te zorgen. Geu-Ru houdt van rust, stilte en regelmaat. Sang-Gu is een fervent bokser die hierdoor vaak in de problemen. Zijn rebelse karakter zorgt er tevens voor dat hij flink wat chaos op zijn pad achterlaat. Hierdoor bevat Move To Heaven de nodige actie. Gelukkig besluit Geu-Ru’s beste vriendin Na-Mu (Hong Seung-Hee) om Geu-Ru te steunen. Dankzij haar zorgzaamheid kan het werk bij Move To Heaven gewoon doorgaan.

De rode draad door iemands leven

Move To Heaven brengt een aantal schrijnende zaken aan het licht van mensen die te vroeg zijn gestorven, werden vermoord of een groot familiegeheim met zich meedroegen. Hoewel de personages in de serie behoorlijk verschillend zijn, vormen ze een sterk team om Move To Heaven draaiende te houden. Zo komt het fotografische geheugen van Geu-Ru en zijn scherpe oog voor detail allebei goed van pas. Hij weet tijdens het uitzoeken van de persoonlijke spullen van de overledene iedere keer precies uit te zoeken wat van belang is. Op die manier (en met behulp van wat klassieke muziek) komt de rode draad die door iemands leven liep boven water. Sang-Gu kan juist goed overweg met lastige omstanders en Na-Mu weet allebei de jongens te sussen wanneer de emoties te hoog oplopen. De basis voor Move To Heaven is minder fictief dan je zou denken. Zo is de serie geïnspireerd op het essay Things Left Behind van Kim Sae Byul, een reallife traumareiniger die huizen van overleden, eenzame Koreanen leegruimt.

Move To Heaven weet een emotionele snaar te raken

Een groot thema binnen Move To Heaven is Geu-Ru’s autismespectrumstoornis. Alles in Geu-Ru’s leven gaat volgens een bepaald stramien. Eten, zijn werkzaamheden en zijn frequente bezoek aan het lokale aquarium. Veranderingen bij de dieren en hun habitat merkt hij haarfijn op. Het is dan ook een ramp wanneer zijn lieve vader plotseling doodgaat. De acteur weet dit erg goed te vertolken. Geu-Ru praat zonder intonatie, raakt in paniek bij onverwachte wendingen en is zichtbaar ongeroerd wanneer de kijker dit, door de gebeurtenissen die het krijgt voorgeschoteld, wél geroerd is. De serie verloopt voor een Koreaanse drama vrij vlot. In tien afleveringen neemt het de tijd om vrijwel alle losse eindjes aan elkaar te knopen. Het is zonde dat de plot meandert en herhalend is. De laatste aflevering eindigt ambigu, en biedt de mogelijkheid voor een tweede seizoen. Heb je zin in een K-drama over wezenlijke thema’s, zonder melodrama maar dat wel een emotionele snaar weet te raken? Dan is Move To Heaven een aanrader.


Eindoordeel: Move To Heaven
 • Verhaal
 • Personages
 • Muziek
3.5

Samenvatting

Move To Heaven volgt de autistische Geu-Ru die zijn vader helpt met de complexe zaken van zijn traumareinigingsbedrijf. Als traumareinigers maken ze de woningen van overledenen schoon en verzamelen ze waardevolle spullen voor de nabestaanden. Als Geu-Ru’s vader plotseling zelf komt te overlijden, moet Geu-Ru zijn bedrijf overnemen. Move To Heaven is een drama over wezenlijke thema’s. De plot is herhalend en meandert. Wel weet de serie een emotionele snaar te raken. Het ambigue einde houdt bovendien de mogelijk open voor een tweede seizoen.

Productie: Kim Sung-Ho | Cast: Tang Joon-Sang, Hong Seung-Hee, Lee Jehoon, e.a. | Scenario: Yoon Ji-Ryun | Duur: 10 afl. van 60 min. | Genre: Drama | Jaar: 2021

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

3 reacties

 • Niek Chen 1 februari 2022op11:11

  Het hele idee om mensen te volgen die huizen opruimen van overleden mensen vond ik al zo’n vondst. wat men achterlaat zegt zo veel over hoe mensen geleefd hebben, heel intrigerend. Ik heb heel erg genoten van deze serie.

  • Eline 2 februari 2022op17:31

   Wat leuk dat je Move To Heaven ook hebt gezien! Ja, zeker intrigerend en de personages zijn sterk neergezet. Ik ben benieuwd of er nog een tweede seizoen gaat komen!

 • Niek Chen 4 februari 2022op17:00

  Goh, aan die mogelijkheid had ik helemaal niet gedacht. Goed idee.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.