Young Royals: tienerserie breekt met koninklijke tradities

27 september 2021
Leestijd: 3 min.
,
Young Royals breekt met eeuwenoude tradities.
young-royals-1_header

Als prins Wilhelm (Edvin Ryding) in Young Royals tijdens een avondje uit bij een vechtpartij betrokken raakt, duiken er op social media overal filmpjes op van de knokkende prins. Om de puberende prins op het rechte pad te houden, stuurt zijn familie hem naar het prestigieuze internaat Hillerska. Kroonprins Erik, Wilhelms oudere broer, heeft op deze kostschool jaren eerder een onberispelijke indruk achtergelaten. Nu is het aan Wilhelm om de familienaam hoog te houden. Onder de vleugels van zijn achterneef August (Malte Gårdinger), lijkt dit in eerste instantie te lukken. Maar dan wordt Wilhelm volledig in beslag genomen door Simon (Omar Rudberg), een externe student aan Hillerska. Tussen de twee jongens bloeit een verboden romance op.

Young Royals heeft een biografisch karakter

Het Zweedse Young Royals bevat ogenschijnlijk alle ingrediënten van een doorsnee tienerserie. Drank en drugs, socialmediaberichten en hiphopmuziek zetten de toon tegen het exclusieve schoolleven op Hillerska. Toch bereikt het drama geen kookpunt zoals in vergelijkbare millennialseries Dickinson, 13 Reasons Why en Fate: The Winx Saga. Hoewel Young Royals volledig gefictionaliseerd is, doet het biografische karakter van de serie denken aan The Crown. Door deze mate van geloofwaardigheid blijft de spanning voelbaar wanneer Wilhelm met zijn gevoelens voor Simon worstelt, en tegelijk veel te verliezen heeft: zijn reputatie, de familie-eer en het voortzetten van de koninklijke bloedlijn.

Scandinavische nuchterheid realiseert

Omdat het in het echte leven nog niet aan de orde is gekomen, laat Young Royals de kijker nadenken over wat er zou gebeuren als een (kroon)prins of prinses uit de kast zou komen. Nu het stimuleren van meer diversiteit en inclusiviteit in de samenleving wordt omarmd, zijn deze thema’s in koninklijke kringen eigenlijk nog onontgonnen terrein. Omdat het dramagehalte in Young Royals ondergesneeuwd raakt door Scandinavische nuchterheid, krijgen Wilhem en Simon de ruimte om hun eerste liefde rustig en oprecht op te bouwen. De chemie tussen de acteurs is duidelijk aanwezig en het acteerwerk is erg natuurlijk. Ook de manier waarop de serie de gevoelens tussen de jongens behandelt doet realistisch aan.

Weinig open eindjes voor aangekondigde tweede seizoen

Young Royals pakt dus niet flink uit met verrassende plotwendingen waardoor de serie af en toe dreigt te verzanden in herhalende tienerclichés. Toch geeft het de plot in dit geval ook iets aandoenlijks. Wellicht omdat de gecaste acteurs daadwerkelijk allemaal tieners of begin twintigers zijn en de acné dwars door de filmmake-up zichtbaar is. Het is daardoor goed voor te stellen hoe opgesloten het plichtmatige leven van Wilhelm voor hem op die leeftijd moet voelen. En hoe bevrijdend de prins de avonden met Simon in een buitenwijk van het nabijgelegen Bjärstad ervaart. Young Royals laat in de laatste aflevering weinig open eindjes liggen. In het reeds aangekondigde tweede seizoen zal blijken hoe en of Young Royals verder met de eeuwenoude tradities van het koningshuis breekt.


Eindoordeel: Young Royals (2021)
4

Het eerste seizoen van Young Royals is te zien op Netflix.

Productie: Lars Beckung, e.a. | Cast: Edvin Ryding, Omar Rudberg, Frida Argento, e.a. | Scenario: Lisa Ambjörn, e.a. | Duur: 6 afl. van 45 min. | Genre: Drama, Romance | Jaar: 2021

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.