13 Reasons Why (#4): slotseizoen van tienerdrama verveelt en verrast

24 augustus 2020
Leestijd: 4 min.
, ,
Redt psychologische horror 13 Reasons Why (#4) van de ondergang?
13-reasons-why-s4_header

Toen het eerste seizoen van 13 Reasons Why in 2017 debuteerde op Netflix was het niet de bedoeling dat er meerdere seizoenen zouden volgen. Het tienerdrama werd in korte tijd echter onwijs populair. Gebaseerd op het gelijknamige YA-boek van Jay Asher uit 2007, liet het eerste seizoen al een reeks controversiële onderwerpen aan bod komen. Zo wond 13 Reasons Why geen doekjes om de duistere kant van het gedrag van tieners.

Het verhaal van Hannah Baker

Het eerste seizoen van 13 Reasons Why is een openhartige ontleding van een allesbepalende pestcultuur op scholen. Daarnaast gaat de serie in op de ‘male gaze’ en de tragische nasleep van zelfmoord. Centraal in 13 Reasons Why staat de zelfmoord van Hannah Baker die een klein stadje op haar grondvesten doet schudden. De cassettebandjes die zij achterliet bieden de kijker de kans om de geheimen en problemen van diverse sleutelfiguren in de serie te onderzoeken. De kijker puzzelt mee waarom Hannah zelfmoord heeft gepleegd. En misschien belangrijker nog: wie waren hiervoor verantwoordelijk?

13 Reasons Why (#4) verandert in een psychologische horror

Na een teleurstellend tweede seizoen vol melodramatische plotwendingen, kwam het tienerdrama terug met een ogenschijnlijk hoopvoller derde seizoen. In 2020 verscheen dan eindelijk het vierde – en tevens laatste – seizoen van 13 Reasons Why. Door de seizoenen heen veranderde 13 Reasons Why van een (melo)dramatische tienerserie in een crime saga. Vervolgens in een klassieke whodunit en uiteindelijk in een psychologische horror. Het laatste seizoen zit namelijk vol angstvallige scenes vol licht- en schaduwspel. Hierbij mogen grillig camerawerk en huiveringwekkende achtervolgingen niet ontbreken. Er is zelfs een hele aflevering gewijd aan een mogelijke schoolschutter!

Storytelling op het randje van ongeloofwaardigheid

Wat het vierde seizoen nog steeds goed doet is dat er een scala aan tienerproblematiek aan bod komt. Deze worden gemixt met maatschappelijke vraagstukken en dit maakt 13 Reasons Why (#4) verrassend actueel. Zo komt er een personage uit de kast en rekent het vierde seizoen af met racisme en stigma’s rondom (psychische) ziekten. Jammer is het wel dat veel plotwendingen vaak zomaar uit de lucht komen vallen. Zo verandert Clay Jensen (Dylan Minnette) in het vierde seizoen in een badboy die zich tegen iedere vorm van autoriteit afzet en in therapie gaat. Scriptschrijver Brian Yorkey neemt met zijn storytelling een risico door de groep scholieren op te zetten tegen een politie-eenheid terwijl ze zelf – hoe is het mogelijk? – weg zijn gekomen met moord.

Winston, Diego en Estela

Nieuwe personages passeren ook weer de revue. De homoseksuele Winston (Deaken Bluman) zou met zijn aanwezigheid de verhoudingen op scherp moeten zetten op Liberty High. Hij is namelijk op zoek is naar de moordenaar van “jocks” Bryce Walker (Justin Prentice) en Monty de la Cruz (Timothy Granaderos). Deze recensent zegt ‘moet’, want Winston is niet bepaald een bedreiging. Hij is eerder een esthetische toevoeging aan de cast die je zo onderhand wel kent. Jessica Davies (Alisha Boe) raakt verstrikt in een ménage à trois met oude vlam Justin Foley (Brandon Flynn) en nieuwe liefde Diego (Jan Luis Castellanos). Monty’s zusje Estela (Inde Navarrette) sluit zich aan bij Jessica’s female empowerment groep. Ook Ani Achola (Grace Saif) doet weer mee.

13 Reasons Why (#4) raakt toch een emotionele snaar

13 Reasons Why schokt de kijker pas écht wanneer het – na een rollercoaster aan drama, ongeloofwaardige plotwendingen, tienerproblematiek, een glinsterend gala en holle afstudeer toespraken – met dit slotseizoen toch een emotionele snaar weet te raken.


Eindoordeel: 13 Reasons Why #4 (2020)
 • Verhaal
 • Personages
 • Muziek
3

Samenvatting

13 Reasons Why (#4) gooit het over een iets andere boeg en bevat sterke invloeden van psychologische horror. Hoofdpersoon Clay Jensen is een badboy die zich tegen autoriteit verzet en in therapie gaat. Toch zullen de scholieren van Liberty High het verleden moeten laten rusten en zich richten op hun eindexamen. Zal dit hen lukken? 13 Reasons Why (#4) zit in ieder geval weer vol (melo)drama en weet op het eind een emotionele snaar te raken.

Productie: Brian Yorkey, e.a. | Cast: Dylan Minnette, Alisha Boe, Brandon Flynn, e.a. | Scenario: Jay Asher, Brian Yorkey, e.a. | Duur: 10 afl. van 60 min. | Genre: Drama, Mystery | Jaar: 2020

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

2 reacties

 • Niek Chen 25 augustus 2020op11:05

  Herkenbaar. Hoogstwaarschijnlijk hadden ze het toch het beste bij het eerste seizoen moeten houden. Alles wat daarna komt heb ik gekeken met de honger naar wat het eerste seizoen gebracht had en dat is er eigenlijk nooit meer uitgekomen dus bleef de honger. Het is allemaal niet onaardig en best redelijk kijkvoer waar ik me mee vermaakt heb. Maar ja, dat eerste seizoen hè.

  • Eline 31 augustus 2020op21:54

   Dank je wel voor je reactie! Ik ben het helemaal met je eens 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.