Ganbatte: zelfhulpbundel biedt wijsheden om je best te doen en niet op te geven

11 april 2024
Leestijd: 3 min.
, ,

Lastige taken volbrengen, je hart volgen en misschien wel succesvol worden in wat je doet. Doorzettingsvermogen en discipline zijn hierbij onmisbaar. Om tegenslagen het hoofd te bieden en je doelen te bereiken, is echter nog een kwaliteit nodig: wilskracht. In de westerse maatschappij domineren haast, prestaties en korte termijn focus waardoor al je energie stoppen in iets wat je graag wilt realiseren al snel gekoppeld wordt aan burn-out en stress. Ganbatte van Ikigai-auteurs Francesc Miralles en Héctor García herdefinieert wilskracht tot een nuttige kernkwaliteit die je aan de hand van Japanse en andere oosterse filosofieën op een gezonde manier in je leven kunt implementeren. Het geheim van de Japanners ligt volgens hen in het feit dat het volk ‘steeds weer als een feniks uit zijn as herrijst’. Ze stellen dat de Ganbatte-filosofie hier ontegenzeglijk aan ten grondslag ligt: een levenswijze die volharding en veerkracht bewerkstelligt bij iedereen die het aanwendt.

Doe je best, geef niet op!

Ganbatte stamt van het Japanse werkwoord ‘ganbaru’ (頑張る) dat volhouden, doorzetten en volharden betekent. De vervoeging ganbatte wordt het meest gebruikt. Japanners wensen elkaar geen succes als ze voor een moeilijke taak staan, maar zeggen ‘ganbatte!’ wat vrij vertaald: ‘doe je best, geef niet op!’ betekent. Deze wens draagt een wezenlijke boodschap uit: het al dan niet verkrijgen van succes ligt niet aan externe factoren als geluk. Japanners zijn er heilig van overtuigd dat je eigen vermogen invloed kan uitoefenen op het resultaat. En is het resultaat niet naar wens? Dan heb je in ieder geval je best gedaan. ‘Zonder ganbatte komt geen enkel plan verder dan ideeën en goede bedoelingen’ schrijven Miralles en García stellig. Je raadt het al: ganbatte draait niet om het oppervlakkig najagen van prestaties, maar wel om nederigheid, hard werken, integer zijn en ondertussen je innerlijke rust bewaren.

Ganbatte leent zich om willekeurig open te slaan

Hoewel het een minder intrigerend concept is dan de eerdere onderwerpen die Miralles en García behandelden zoals ‘shinrin-yoku’ en ‘ichigo-ichie’, weten de auteurs met Ganbatte toch een heel boek te vullen over de Japanse kunst van de wilskracht. Dit doen ze aan de hand van vijftig hoofdstukken. Ieder hoofdstuk behandelt een uitgangspunt waarin het aanzetten tot wilskracht centraal staat, van voor de hand liggende toepassingen tot effectieve inzichten. Soms gebeurt dit met een mythe of inspirerend verhaal van een bekend persoon, dan weer een meditatietechniek gevolgd door een tienstappenplan om ganbatte toe te passen in de liefde of je schrijverschap. Ganbatte is dus niet zozeer een handboek dat volgens een vaste leidraad is opgesteld, maar vooral een bundel wijsheden om willekeurig open te slaan als je een inzicht over dit onderwerp tot je wil nemen. Gecombineerd met een vlotte schrijfstijl leest Ganbatte makkelijk weg en raak je vanzelf gemotiveerd om je best te doen voor wat je in het leven wilt bereiken!


📖 Ook lezen? Koop hier Ganbatte of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Ganbatte
2.5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.