Ichigo-ichie: zelfhulpboek jaagt zinvolle momenten na in een prestatiemaatschappij

4 maart 2024
Leestijd: 4 min.
, ,

Auteurs Francesc Miralles en Héctor García schreven na bestseller Ikigai onder meer boeken over het vinden van geluk en de kunst van het bosbaden. Het idee om te schrijven over hoe je het beste haalt uit ieder moment, ontstond in een traditioneel theehuis in Kyoto. De rustgevende setting, het regenachtige weer op een lentedag en de smaak van bitterzoete thee leidden de auteurs naar een inscriptie in de muur die de woorden ‘ichigo-ichie’ (一期一会) vormden. De Japanse term wordt vrij vertaald als ‘één keer, één ontmoeting’ en stelt dat iedere ervaring uniek is. Geen enkel moment met vrienden, familie of met jezelf is hetzelfde. Daarom is het belangrijk om het heden te zien als ‘een cadeautje dat je moet openmaken’. Maar wat betekent dit precies? En hoe implementeer je het ervaren van onvergetelijke momenten als je dagelijks leven vooral gevuld is met haastige bezigheden? In Ichigo-ichie geven Miralles en García de lezer tips om in het hier en nu te leven. Én om dankbaar te zijn voor elk moment, want het keert immers nooit meer terug.

Weten waar en wanneer je moet kijken

Emoties spelen een grote rol in hoe we gebeurtenissen in ons leven interpreteren. Voordat je in staat bent om te genieten van een moment, is het van belang om je gevoelens in kaart te brengen. Ichigo-ichie behandelt de vier basisemoties en waar ze vandaan komen: uit het verleden, het heden of zijn ze geworteld in de (mogelijke) toekomst? Het ontwarren van je emotionele toestand koppelen Miralles en García vervolgens aan meditatietechniek ‘zazen’ (座禅) en andere boeddhistische concepten als ‘dukkha’ (het leven is vergankelijk) en ‘mono no aware’ (物の哀れ), dat zoiets betekent als de verdrietige staat die vergankelijkheid oproept. Wat door het boek heen meermaals terugkomt, is het vergelijken van het koesteren van mooie momenten met de bloei van kersenbloesems. Ze zijn allebei prachtig, snel voorbij en je moet goed weten waar en wanneer je moet kijken om er optimaal van te genieten. Opgedeeld in drie delen voert Ichigo-ichie de lezer van deze urgente focus op het vergankelijke naar het uitvoeren van aandachtsoefeningen en de kunst van het vieren; twee onmisbare elementen om een moment onvergetelijk te maken.

Ichigo-ichie staat haaks op de prestatiemaatschappij

Voor wie in een dip zit, klinkt genieten van (kleine dingen in) het leven ver weg. Het is op dit punt waar Ichigo-ichie in eerste instantie wringt. Niet alle passages weten bovendien te boeien. Zo zijn de, weliswaar vlot geschreven, stukken over Steve Jobs weinig interessant. Gelukkig houden de auteurs in hun zelfhulpboek voldoende rekening met een breed lezerspubliek. Aan de hand van de filosofie rondom ‘kintsugi’ (金継ぎ) – het lijmen van scherven met goud –, Carl Jungs concept van synchroniciteit en het ‘Butterfly Effect’ van Edward Norton Lorenz, brengen Miralles en García de boodschap over dat mindere momenten bij het leven horen. Het kan erg heilzaam zijn om imperfectie te omarmen en het is ook mogelijk om met kleine stapjes een grote verandering teweeg te brengen. De tips in het boek zijn bovendien niet enkel gericht op het creëren van mooie momenten met je partner, vrienden en familieleden. Je kunt ichigo-ichie net zo goed beleven in je eentje door middel van zelfcompassie, het richten van je aandacht op mensen en zaken die jij interessant en belangrijk vindt en door situaties tegemoet te treden zonder verwachtingen. In een maatschappij die voornamelijk draait om prestaties, korte termijn plezier en oppervlakkig geluk biedt Ichigo-ichie een zinvolle en diepgravende boodschap die daar verfrissend haaks op staat.


📖 Ook lezen? Koop hier Ichigo-ichie of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Ichigo-ichie
4
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.